Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că obiectivul principal al autorităților este în acest moment creșterea capacității de tratare a pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în secțiile de Terapie Intensivă, dar și în secțiile de alte specialități, precum și identificarea de noi soluții în funcție de modul în care evoluează situația epidemiologică.

”Obiectivul nostru este să creștem constant capacitatea de tratare a pacienților atât în secțiile de Terapie Intensivă, cât și în secțiile normale. (…) Am avut probleme în București, e adevărat, dar deja s-au luat decizii. Spitalul Colentina redevine spital COVID, unde sunt câteva sute de paturi și 30 de paturi la Secția de Terapie Intensivă. De asemenea, s-a pus în funcțiune TIR-ul la Spitalul Nasta. Spitalul Malaxa va intra în cursul acestei săptămâni în dispozitivul de spitale în care se tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. De asemenea, avem ca obiectiv creșterea capacității și în spitalele care au fost până în prezent spitale COVID, la Matei Balș, la Babeș, la Witting, la Spitalul Județean Ilfov. (…) S-a făcut o analiză pe fiecare regiune și sunt identificate soluții de creștere a capacității de tratare în secțiile de Terapie Intensivă”, a precizat Ludovic Orban în cadrul unor declaratii de presă din această dimineață.

În ceea ce privește problemele apărute în Capitală, premierul a declarat: ”A trebuit să trimitem pacienți în alte spitale pentru că nu am mai avut locuri la secțiile de Terapie Intensivă, dar și aici am prevăzut măsuri. Am dispus împreună cu domnul secretar de stat Arafat și cu domnul ministru Tătaru creșterea capacității și în Unitățile de Primiri Urgențe, pe oxigenare pentru cazurile care au nevoie de oxigenare până la identificarea unei soluții de internare pe o Secție de Terapie Intensivă, dar ideea de bază este creșterea capacității de Terapie Intensivă.”

În acelasi timp, premierul Ludovic Orban a salutat decizia unor universități de a încuraja studenții să facă stagiile de practică în sistem de voluntariat astfel încât să susțină activitatea DSP-urilor.

”Salut deciziile universităților de medicină care au încurajat studenții să își facă practica în sistem de voluntariat pentru a susține activitatea direcțiilor de sănătate publică. Ne gândim la noi și noi soluții pentru a crește capacitatea de tratare. (…) Încercăm să ne adaptăm la orice situație care apare”, a mai adăugat Orban.