Echipajele de ambulanță din Los Angeles au fost îndrumate să nu transporte pacienți cu șanse mici de supraviețuire la spitale și să limiteze utilizarea de oxigen, scrie CNN.

Recomandarea a fost făcută de către Agenția pentru Servicii Medicale de Urgență din Los Angeles, întrucât unitățile de terapie intensivă din spitalele din California de Sud sunt aproape pline din cauza pandemiei de COVID-19.

Los Angeles și California de Sud se confruntă cu unul dintre cele mai grave focare din țară ale noului coronavirus. Capacitatea ATI a scăzut la 0% în California de Sud luna trecută, întrucât tot mai mulți oameni au fost internați în spital pentru a solicita tratament pentru COVID-19.

„Peste 7.600 de persoane sunt spitalizate cu COVID-19 doar în comitatul Los Angeles. Și 21% dintre acestea se află în unități de terapie intensivă”, au declarat oficialii, luni.

„La fiecare 15 minute, o persoană moare din cauza Covid-19”, a  declarat directorul Departamentului de Sănătate Publică al Comitatului Los Angeles, dr. Barbara Ferrer.

Echipajelor de ambulanță din Los Angelos li s-a recomandat să nu ducă pacienții cu șanse mici de supraviețuire la spitale.

„Această recomandare emisă de serviciile medicale de urgență este specifică pacienților care au suferit un stop cardiac și nu pot fi resuscitați pe teren”, a spus dr. Jeffrey Smith, ofițer șef la Cedars Sinai Medical Center.

„Acei pacienți au o rată foarte scazută de supraviețuire, dacă sunt transportați la spital. Deci, în acest moment, se consideră că este inutil„, a completat acesta.

Cine este preluat și cine nu de ambulanță 

Agenția pentru servicii medicale de urgență din Los Angeles (EMS) a emis săptămâna trecută o recomandare lucrătorilor din ambulanță.

„Din cauza impactului sever al pandemiei Covid-19 asupra EMS și a spitalelor, pacienți adulți (cu vârsta de 18 ani sau peste) în stop cardiac traumatic și nontraumatic nu vor fi transportați la spital dacă resuscitarea nu se realizează pe teren”, a notat Agenția.

Dacă pacientul nu are semne de respirație sau puls, se va încerca resuscitarea timp de cel puțin 20 de minute, se menționează în recomandarea EMS.

Dacă pacientul este stabilizat în acest timp, atunci ar fi dus la spital. Dar, dacă pacientul este declarat decedat la fața locului sau nu se poate restabili pulsul, paramedicii nu îl vor transporta la spital.

În ce condiții pot primi pacienții oxigen

Creșterea numărului de cazuri COVID-19 a dus, de asemenea, la o lipsă de oxigen suplimentar.

„Având în vedere nevoia acută de conservare a oxigenului,  ar tebui să se administreze  oxigen suplimentar doar pacienților cu saturație de oxigen sub 90%”, notează Agenția pentru Servicii Medicale de Urgență din Los Angeles în recomandarea sa. EMS a declarat că o saturație de oxigen de cel puțin 90% este suficientă pentru a menține circulația normală a sângelui către organe și țesuturi.

Cazurile vor crește datorită petrecerilor și călătorilor care se întorc în Comitatul LA

„Creșterea numărului de cazuri în urma adunărilor de sărbători este aici și cazurile vor crește datorită petrecerilor și călătorilor care se întorc în Comitatul LA”, a declarat dr. Barbara Ferrer, directorul Departamentului de Sănătate Publică al Comitatului Los Angeles..

Oficialii comitatului responsabili de sănătatea publică au caracterizat lipsa paturilor de terapie intensivă și alte neajunsuri drept „criză” însă au afirmat că spitalele nu au depus încă o declarație oficială pentru raționarea lor și trierea pacienților.

Ambulanțele așteaptă ore întregi în afara spitalelor

Chiar și atunci când pacienții au norocul să ajungă la un spital, s-ar putea să piardă ore în șir dacă nu mai există loc.

„Serviciile medicale de urgență lucrează foarte mult pentru a devia ambulanțele sau pentru a le trimite la spitale care au capacitatea potențială de a primi acești pacienți”, a mai declarat dr. Smith.

„Există situații în care pacienții sunt obligați să aștepte în ambulanțe sub îngrijirea paramedicilor. Vrem să ne asigurăm că timpul este cât mai scurt posibil, astfel încât să poată primi îngrijirea necesară”, a mai spus acesta.

Oficialii locali au îndemnat oamenii să nu sune la 911, cu excepția cazului în care „chiar au nevoie”, a declarat dr. Marc Eckstein, șeful biroului EMS al Departamentului de Pompieri din Los Angeles, pentru CNN.

„Una dintre cele mai mari provocări ale noastre este scoaterea ambulanțelor din departamentul de urgență”, a spus el.

„Când paramedicii și EMT-urile transportă un pacient la secția de urgență, trebuie să aibă loc un transfer de îngrijire. Pacienții instabili sau incapabili să fie transferați în siguranță în sala de așteptare sau pe un scaun, au nevoie de un pat în secția de urgență, pentru a fi transferat. Și acele paturi lipsesc chiar acum. „

„Cred că următoarea perioadă de patru până la șase săptămâni va fi critică ”, a mai spus acesta.