VIDEO Somnul la români în timpul pandemiei de COVID-19

0
2904
[front_live]248451222800477857352390-2021-03-19_12:15[end_live]

Profesioniști din diferite specialități medicale au explicat importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului.

Ziua Mondială a Somnului a fost sărbătorită pentru prima dată în 2008. De atunci este găzduită anual de Societatea Mondială a Somnului, având ca obiectiv conștientizarea populației cu privire la importanța somnului în viața noastră, pentru obținerea unei calități optime a vieții și îmbunătățirea sănătății globale, precum și conștientizarea consecințelor pe care le au tulburările de somn.

În 2021, comitetul Zilei Mondiale a Somnului a Societății Mondiale a Somnului a stabilit ca tema principala a acestei zile mondiale să fie  Un somn odihnitor, un viitor sanatos.

Potrivit Asociației Americane a Somnului, peste 50 până la 70 de milioane de oameni au un anumit tip de tulburare de somn, peste 25 de milioane au apnee în somn, iar cea mai frecventă problemă de somn raportată este insomnia.

”Insomnia este de multe ori simptomul care ascunde o altă patologie în spate. Poate să fie un simptom care ne arată un tablou clinic legat de o depresie sau anxietate. (…) Comportamentul și evenimentele din viața noastră ne determină calitatea somnului, iar calitatea somnului determină abilitatea de a face față provocărilor pe care le avem de-a lungul zilei. Tulburările de somn nu afectează doar o anumită categorie de vârstă, o întâlnim atât la copii, la adolescenți, cât și la tineri, la persoanele care sunt active sau la seniori. De aceea este foarte important să înțelegem că atitudinea pe care noi o avem față de evenimentele din viață sunt, poate, parte din alegerile conștiente sau mai puțin contientizate. (…) O expunere prea mare la această insomnie pot să aducă boli de natură biologică, cum ar fi diabetul, hipertensiunea etc. Pandemia a adus în cabinetele noastre foarte multe persoane care suferă de această tulburare de somn”, a declarat Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut, fondatoarea depreHUB.

”Somnul, alături de nutriție și exercițiile fizice cotidiene, formează un trio care este extrem de important pentru calitatea vieții. Dacă aceste lucruri merg bine, atunci și starea noastră este una bună și putem face față provocărilor cotidiene, în fața acestei pandemii care și din punct de vedere al somnului ridică foarte multe provocări și situații la care, până acum, nu am asistat. (…) Legat de viața modernă, plătim un tribut acestei vieți moderne. Orele și igiena somnului nu mai sunt așa cum era anterior. Dormim altfel decât înainte.”, a precizat prof. dr. Doina Todea, medic pneumolog, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca.

”Analiza calității somnului și a implicației acestuia asupra sănătății este o axă emergentă, ce a câștigat o importanță deosebită în ultima perioadă. Toate dovezile actuale indică un impact major pe care îl au calitatea somnului și tulburările somnului asupra stării individuale de sănătate. La rândul lor, în apariția tulburărilor de somn un rol important îl au afecțiunile metabolice. Dacă e să aducem în prim plan asocierea între afecțiunile metabolice și tulburările de somn este evident că o primă verigă este reprezentată de legătura între apneea în somn și obezitate, obezitatea fiind, de altfel, unul dintre principalii factori cauzatori ai apneei în somn”, a subliniat prof. dr. Bogdan Timar, medic diabetolog, decan Facultatea de Medicinp, UMF ”Victor Babeș” Timișoara.

 

Articolul precedentProf. dr. Vlad Ciurea: Este bine să găsim în post-vaccinarea anti-COVID o stare de refacere
Articolul următorUn somn suficent poate ajuta la un răspuns mai bun al imunizării prin vaccinarea antiCOVID-19