VIDEO – Medicul pneumolog Beatrice Mahler, despre apneea în somn la pacientul cu diabet zaharat

0
587

Apneea în somn este una dintre comorbiditățile bolnavilor de diabet zaharat de tip 2. Identificarea și tratarea sa poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții diabeticilor. Medicul pneumolog Beatrice Mahler a explicat în exclusivitate pentru Sănătatea TV de ce este important screeningul apneei în somn la pacientul cu diabet zaharat.

„Pacienții cu diabet zaharat de tip 2, în mare parte, asociază ca și comorbiditate obezitatea. Este știut însă că obezitatea este prezentă și la 80% dintre pacienții cu apnee în somn, cu apnee obstructivă. Acest lucru impune screeningul acestor pacienți”, consideră medicul pneumolog.

Dr. Beatrice Mahler spune că, într-o primă fază, screeningul calității somnului trebuie făcut de către medicul de familie sau medicul diabetolog.

„Acest lucru presupune aplicarea unui chestionar, chestionarul Stone Penn, care are doar câțiva pași de completat. Dacă scorul pe care îl obține pacientul este peste 3, este obligatorie prezența lui în cabinetul medicului pneumolog care are competență în somnologie, pentru completarea investigațiilor”, adaugă medicul.

Tratamentul apneei în somn îmbunătățește nivelul glicemiei pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

„Pacienții diagnosticați cu apnee în somn primesc recomandare de terapie nocturnă cu CPAP într-o primă etapă. Aceasta ameliorează, pe de o parte, numărul de apnei din cursul nopții și favorizează o oxigenare eficientă a organismului, ceea ce duce la ameliorarea sindromului metabolic pe care îl au acești pacienți, iar pe de altă parte contribuie la scăderea rezistenței la insulină și creșterea toleranței la glucoză”, a explicat Dr. Beatrice Mahler.

Medicul pneumolog consideră că, pentru o bună aderență la tratament a pacientului diabetic, este nevoie de colaborarea întregii echipe medicale care gestionează apneea în somn.

„Într-o primă etapă, aderența pacienților este destul de redusă, dar un pacient care va fi corect educat de către medici și al cărui terapie este susținută nu doar de către medicul pneumolog, ci și de către medicul de familie și de către medicul diabetolog va înțelege în timp și va simți pe pielea lui beneficiile unei asemenea terapii”, a mai spus Beatrice Mahler.

 

 

Articolul precedentFASFR: Campania ”CardioCheck” – între 9 şi 15 martie
Articolul următorStudiu: ”Fumatul ultra-pasiv” prezintă riscuri pentru sănătate