Liceenii din București învață despre controlul hipertensiunii, alături de medici

0
8

Societatea Română de Cardiologie lansează, în cadrul campaniei naționale de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, un program educațional desfășurat cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Acesta se adresează elevilor de liceu de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, precum și celor ai școlilor postliceale sanitare din București și se desfășoară exclusiv online în perioada 1 martie – 31 aprilie.

Programul este axat în principal pe formarea unor obiceiuri sănătoase de prevenție a afecțiunilor cardiovasculare și sprijină, în același timp, dezvoltarea personală a tinerilor ca factor de decizie pentru sănătatea lor și a comunității din care fac parte, provocându-i să dezvolte și să implementeze acțiuni de comunicare pentru sănătate în cadrul unor comunități, se arată într-un comunicat de presă al Societății.

Astfel, elevii vor afla ce este hipertensiunea arterială și de ce este periculoasă, cum se măsoară corect, cum putem preveni hipertensiunea și care sunt urmările sale, care sunt persoanele la risc și ce trebuie să facă.

De asemenea, tinerii vor afla ce pot face ei pentru sănătatea lor și pentru sănătatea celor din jur (familie, vecini, prieteni, bunici sau părinți, etc), dar și cum ot comnica eficient prin cuvinte și imagini.

Participanții au la dispoziție o bibliotecă de resurse, intâlniri online cu specialiști în comunicare și creație vizuală, pe toată durata programului. Perioada de informare se desfășoară deja din data de 1 martie, iar între 27 martie și 15 aprilie elevii pot înscrie proiecte pe pagina dedicată (Formular de înscriere) de pe site-ul www.pentrucaasaspuneu.ro.

Efortul tuturor este recunoscut prin diplome de recunoaștere din partea Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa. Această afecțiune tăcută apare de foarte multe ori fără semne și simptome, nu este doar o boală a cifrelor, hipertensiunea arterială este o boală care afectează întregul organism. Această boală va determina în timp complicații precum infarctul acut de miocard, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală și va determina un grad înalt de invaliditate în rândul populației. Deși este o boală mai des întâlnită la vârstnici, hipertensiunea arterială apare din ce în ce mai des la vârste tinere, așa încât este nevoie să avem o populație conștientă asupra acestui lucru, potrivit comunicatului de presă.

”Aducem acum campania de informare Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! și în cadrul procesului educațional, pentru a informa tinerii cu privire la existența și complicațiile posibile ale acestei boli. Studiul Sephar III (2016) a arătat că practic la vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din 5 afectate, la vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială. Acestea sunt cifre extrem de îngrijorătoare care demonstrează de ce avem o mortalitate și o morbiditate atât de mari prin boală cardiovasculară în Romania. Apreciem astfel sprijinul acordat de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru a putea aduce elevilor informațiile corecte despre tensiunea arterială dar și pentru a-i provoca să ne fie alături și să comunice la rândul lor în familie și nu numai”, subliniază dr. Ana-Maria Vintilă, Președinte al Grupului de Lucru Hipertensiunea Arterială, Societatea Română de Cardiologie, în comunicat.

”Starea de bine ar trebui să caracterizeze activitatea și atmosfera din fiecare școală, iar sănătatea este esența acestei stări! De aceea, inițiativa privind campania de informare Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! este lăudabilă, dat fiind faptul că încurajează publicul țintă să conștientizeze importanța unui stil de viață sănătos, să adopte un astfel de comportament tocmai pentru a spori calitatea vieții. Această campanie educațională se pliază pe strategia Inspectoratului Școlar al Municipiului București privind promovarea și derularea activităților școlare și extra-școlare în rândul elevilor de toate vârstele, pentru că în acest fel elevii învață de plăcere, interacționează, își dezvoltă competențe, își formează deprinderi. Este foarte importantă dezvoltarea personală a fiecăruia dintre elevii noștri, de aceea sprijinim acest parteneriat și felicităm Societatea Română de Cardiologie pentru implicare!”, a declarat Mihaela Ștefan, Inspector General Adjunct în cadrul ISMB.

Articolul precedentMesajul MS cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei
Articolul următorȘef lucr.dr.Mahler, despre scăderea cazurilor diagnosticate de tuberculoză în România