Fructele si legumele nu au acelasi potential de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale, acesta variaza in functie de culoarea pulpei, potrivit unui studiu al cercetatorilor olandezi.

Studii anterioare au aratat ca oamenii care consuma fructe si legume prezinta un risc scazut in a suferi un accident vascular cerebral, insa cercetatorii de la o prestigioasa universitate din Olanda au mers mai departe, analizand efectul protector in functie de culoarea pulpei fructului sau legumei.

Astfel oamenii de stiinta au strans datele a peste 20.000 de oameni, cu varsta medie de 41 de ani. Mai exact a fost observata incidenta accidentului vascular cerebral pe o perioada de zece ani, in acelasi timp fiind urmarite si obiceiurile alimentare. De asemenea cercetatorii au impartit fructele si legumele in patru categorii: verzi (varza, salata), portocalii/galbene (citrice), rosii/violet (legume rosii) si albe (pere, mere).

Rezultatele au aratat ca nu exista nicio asociere intre primele trei categorii de fructe si legume si accidentul vascular cerebral. Pe de alta parte cei care au consumat fructe si legume cu pulpa alba au prezentat un risc de accident vascular cerebral mai mic cu 52% fata de cei care nu au consumat fructe si legume. Totodata medicii sustin ca un aport zilnic de 25 grame, foarte mic de fructe si legume albe scade riscul de accident vascular cerebral cu 9%.