Lansarea proiectului ce vizează construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi a fost anunțată vineri

0
293

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, vineri, lansarea proiectului ce vizează construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, informează Agerpres.

Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este, alături de Spitalele Regionale de Urgență Cluj şi Craiova, inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României şi cofinanţată prin POR 2014-2020.

Potrivit managerului proiectului în Ministerul Sănătăţii, Cristina Gafton, viitorul Spital Regional de Urgenţă va avea 850 de paturi.

”Construcţia are 7 niveluri, din care două subterane, cinci supraterane, două etaje sunt comune. Partea extinsă a clădirii se întinde pe trei etaje – subsol, parter şi primul etaj -, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare – etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, în care se vor afla unităţile de spitalizare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continuă”, a explicat Cristina Gafton, scrie Agerpres.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Vasile Cepoi, a declarat: ”Acest spital, care poartă denumirea de regional, înseamnă o regândire a asistenţei medicale la nivel regional. Adică, fluxurile de pacienţi trebuie pregătite şi orientate la o aşa manieră încât să se adreseze fiecare la un anumit nivel de competenţă. Altminteri, într-un spital cu super dotări şi posibilităţi de a face investigaţii şi tratament de înaltă performanţă poate să fie formatat de cazuri uşoare. Asta pentru că populaţia aşa se va comporta. Fiind un spital nou, toată lumea va dori să vină la un spital nou, indiferent de gravitatea şi complexitatea propunerilor pe care le avem. Asta înseamnă că este absolut necesară regândirea fluxurilor de pacienţi şi a colaborării dintre unităţile sanitare atât dintre spitalele din regiune cât şi cu ambulatoriul de specialitate şi medicul de familie.”

În același timp, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei, a declarat că SRU Iaşi va reconfigura sistemul de sănătate la nivelul întregii regiuni.

„Poate timpul nu este un atu pentru acest proiect dar vă spun foarte clar că privesc cu încredere spre viitor. Văd că s-a construit o echipă bună şi performantă la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este o veste bună. De asemenea, am apreciat şi apreciez implicarea actorilor locali şi dorinţa de a face acest spital de a ajunge la final. E foarte important să construim bine, un spital de secol XXI, cu toate utilităţile, cu toate dotările de la acest nivel care să răspundă nevoilor viitoare. Mai mult decât atât, ştiu că atunci când s-a vorbit de acest SRU s-a vorbit că nu e doar un spital, ci o componentă a reformei în domeniul sănătăţii la nivel regional. Acest spital reconfigurează sistemul de sănătate la nivelul întregii regiuni. Sunt încrezători că vom face lucrul acesta bine în viitor”, a declarat Vasile Asandei.

Potrivit primarului Mihai Chirica,  anul 2023 ar trebui să fie anul startului pentru primul spital regional de urgenţă din România.

„Acest spital se va construi pe un teren pus la dispoziţie de municipiul Iaşi. Desigur, şi celelalte lucrări care ţin de funcţionarea lui ţin de municipiul Iaşi. De la început am fost partenerul lor. Sperăm să vedem cât mai repede edificată construcţia noului Spital Regional. Din fericire, avem înregistrat un progres, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi. Speranţa mea este ca în prima parte a anului 2023 să avem eliberată şi autorizaţia de construire a lucrărilor. Anul 2023 ar trebui să fie anul startului pentru primul spital regional de urgenţă din România, la Iaşi. În felul acesta vom arăta românilor că nu a fost vorba doar de discuţii şi că putem să reformăm în totalitate sistemul public din România. Noi avem deja făcute studiile privind căile de acces şi am avansat discuţiile cu furnizorii de utilităţi. Proiectantul trebuie să îşi definitiveze cu exactitate amplasamentul viitorului SRU”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, valoarea totală a proiectului este de 2.379.575.202 lei, din care: valoarea totală eligibilă este de 684.906.513 lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR este de 223.320.500 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat fiind de 458.296.407 lei, conform sursei citate.

Articolul precedentPeste 1.000 de persoane testate pentru cancerul colorectal în Bucureşti-Ilfov
Articolul următorHepatită de origine necunoscută la copii: Autorităţile sanitare din SUA anchetează 109 cazuri