Klaus Iohannis: In domeniul sanatatii nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti, avem numeroase probleme

0
51

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat astazi, 19 mai 2016, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, casistemul sanitar se confrunta in prezent cu numeroase dificultati si ca unele chestiuni din sectorul de sanatate au fost incluse pe ordinea de zi a CSAT din 27 mai 2016.

„Un al doilea subiect, pe care vreau sa-l discut pe scurt este legat de sistemul de sanatate. Din pacate, s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate publica. Dupa cum probabil va amintiti, am inclus elemente de sanatate in documentul numit Strategie Nationala de Aparare a Țarii si am inclus Sanatatea la chestiuni de securitate nationala. Avand in vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, CSAT care va avea loc saptamana viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii, de la institutiile care au informatii in legatura cu aceste chestiuni si am cerut sa vina nu doar cu prezentarea situatiei, ci si cu solutii. Acum, ca sa nu apara niste asteptari care pe urma creeaza niste solutii partiale: nu in CSAT se rezolva problema. in CSAT se discuta, se gaseste unde sunt interconexiunile intre ce fac, de exemplu, Ministerul Sanatatii si serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la institutiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sanatatii. Tot Ministerul Sanatatii trebuie sa vina cu norme imbunatatite, trebuie sa creeze proceduri care previn aparitia altor probleme de acest tip. Procurorii, politistii trebuie sa-i caute pe cei care, daca exista, sunt vinovati de incalcarea legii. Este evident ca in domeniul sanatatii nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar daca cei care au raspunderea vin cu solutii serioase, care pot fi puse in practica si le pun in practica. Poate unii isi amintesc, in timpul campaniei mele electorale m-am referit la sanatatea publica si am spus ca este una dintre prioritatile mele. Am spus atunci si spun si acum, fiindca in continuare cred ca acest lucru este adevarat, ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului. Acesta nu este un slogan, acesta este felul in care trebuie construit sistemul public de sanatate”, se arata in transcrierea declaratiei presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Articolul precedentPerspective de control eficient in hipertensiunea arteriala
Articolul următorVlad Voiculescu a depus juramantul de investitura in functia de Ministru al Sanatatii