Jurma:Varianta Omicron nu este chiar așa de blândă cum speram.Câte cazuri zilnice ar putea provoca în România

0
373

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea provoca 10.000 de cazuri pe zi în mai puțin de trei săptămâni în România, susţine cercetătorul Octavian Jurma. „Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună”, avertizează cercetătorul.

„Mă tem că varianta Omicron nu este chiar așa de blândă cum speram”, scrie cercetătorul Octavian Jurma pe pagina de Facebook.

Cercetătorul dă ca exemplu provincia Gauteng din Africa de Sud, unde curba deceselor a debutat la 1-2 săptămâni după curba internărilor (care la rândul sau e la 1-2 săptămâni în urma infectărilor).

„Așadar, avem în săptămâna 47 o creștere mai mult decât dublă a numărului de spitalizări, urmată în săptămâna 48 de o creștere mai mult decât dublă a numărului de decese. În această săptămâna (S 49) observăm o creștere importantă a numărului de decese care a depășit deja numărul de decese de săptămâna trecută. Doar astăzi (vineri, 10 decembrie 2021) numărul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineață până seară. Dacă comparăm aceste 21 decese adăugate în jumătate de zi (din săptămâna 49), cu cele 21 de decese de acum două săptămâni (săptămâna 47), optimismul începe să pălească. Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creșterea infectărilor până la creșterea deceselor. Acesta este motivul pentru care e bine să ne grăbim cu măsurile de prudență când avem în față o versiune nouă și să amânăm etapele de relaxare până când avem suficiente date pentru a fi siguri că ne putem relaxa în siguranță”, afirmă cercetătorul.

Potrivit cercetătorului, autoritățile din România s-au grăbit să adopte măsuri de relaxare înainte să afle cât de periculoasă este varianta Omicron.

„Dacă valul 5-Omicron se dovedește la fel de grav în România ca valul 4-Delta, o să avem nevoie de 3 săptămâni de creștere cu minim 50% pentru a începe să luăm măsuri. Să sperăm că pregătim de pe acum aceste măsuri, pentru că dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu varianta Omicron la 10.000 de cazuri pe zi în mai puțin de 3 săptămâni”, afirmă Octavian Jurma.

„Noi nu reacționăm la ceea ce vine, ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună”, mai spune cercetătorul.

 

Articolul precedentDoi ani de la primul caz de infectare cu SARS-CoV-2 în lume. Cine este considerat pacientul zero
Articolul următorCe protecție oferă a treia doză de vaccin împotriva formei uşoare de COVID-19 a variantei Omicron