Jurma: Valul cinci -Omicron – ne va lovi ca un trăsnet. Vaccinaţi-vă, mai ales dacă aţi trecut prin boală

0
480

Cercetătorul Octavian Jurma afirmă că valul patru -Delta- al pandemiei de coronavirus ne-a lovit ca un tsunami, iar dacă ”infecţiozitatea noii tulpini – B.1.1.529 – se confirmă, valul cinci -Omicron-  ne va lovi că un trăsnet”.

”De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecţios decât Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente (…). Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleaşi metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecţioasă decât Alpha. Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, cu un avantaj de 50% faţă de Alpha, va imaginaţi ce ravagii poate face Omicron şi cu un avantaj de „doar” 100% faţă de Delta”, a scris, luni seară, pe Facebook, Octavian Jurma.

Potrivit cercetătorului, este important de remarcat că acesta este un avantaj relativ, nu absolut.

”Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai uşor populaţia care a trecut deja prin boală într-o ţară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populaţie similară cu România). Deci, încă nu ştim dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populaţie mult mai îmbătrânita şi mai vulnerabilă). Există semne că Omicron se răspândeşte cu rapiditate în Europa şi prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, a mai scris Octavian Jurma.

Cercetătorul afirmă că, în faţă unei tulpini atât de infecţioase, masca FFP2 şi chiar FFP3 devine un mijloc de protecţie absolut esenţial imediat cum ieşim din casă şi chiar în spaţii libere în care ne aflăm în proximitatea unei alte persoane la mai puţin de doi metri.

”Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanţă sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puţin de 1 minut. Va imaginaţi cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiţii în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, aşa cum ştiam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecţie a populaţiei. Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”, a mai transmis cercetătorul.

”Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea şi primele date statistice legate de spitalizare. (…) Vaccinaţi-va, mai ales dacă aţi trecut prin boală. Faceţi-va boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtaţi masca. Bucuraţi-va de sărbători alături de cei dragi. Omicron nu este o ameninţare iminentă pentru România. Aşa cum facem noi testările, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a a adăugat cercetătorul.

 

Articolul precedentGheorghiță, despre Omicron: Sunt indicii că este o variantă de scăpare de sub protecția anticorpilor
Articolul următorGCS: Peste 1.600 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 și 147 decese, față de ultima raportare