Jurma, despre Omicron: Internările au crescut vertiginos chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate ca România

0
293

Din punct de vedere al spitalizarilor, Omicron este pentru copii și tineri o varianta mai periculoasă decât Delta, chiar dacă, din fericire, nu este și mai letală, a transmis cercetătorul Octavian Jurma.

”Așadar faptul că lăsăm virusul să circule nestingherit și să producă de doua ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt cât și pe termen lung datorita long-COVID”, a scris Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.

”Şcolile nu sunt simple focare, sunt noduri de reţea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar şi familii care lucrează în izolare de acasă şi nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infecta prin intermediul copiilor obligaţi să meargă fizic în şcoli infestate de COVID-19”, a mai spus cercetătorul.

Cercetătorul afirmă că trebuie să fim extrem de prudenți în ceea ce privește varianta Omicron a coronavirusului, pentru că este mult mai contagioasă.

”De ce trebuie să fim extrem de prudenţi în a consideră o versiune cu 50% mai puţin letală o veste bună chiar dacă aflăm în acelaşi timp că este cu 500% mai infecţioasă? Pentru că o versiunea cu 50% mai infecţioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Aşadar, o versiune mult mai contagioasă dar mai puţin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populaţie şi pentru sistemul public de sănătate”, a mai trnasmis cercetătorul.

Potrviti cercetătorului, colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital

”Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puţine decese şi internări la ATI, însă internările au crescut vertiginos chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate ca România şi pun o presiune uriaşă pe sisteme de sănătate mult mai performante. Eşecul adoptării certificatului verde şi implicit eşecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu „vaccinarea mioritică” (infectare obligatorie în masă) (…) Pandemia se va termină doar dacă virusul se va plictisi de noi şi va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus şi ne vom vaccina. Până atunci, aşa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val şi mai periculos”, a mai scris cercetătorul Octavian Jurma.

Articolul precedentRafila: Delta, încă în circulaţie. Cazurile de la ATI, provocate în general de această variantă
Articolul următorUtilizarea vaccinului anti-COVID Pfizer la grupa de vârstă 5-11 ani, recomandată de Comitetul consultativ al OMS