Jud. Vâlcea: Peste 17.500 persoane testate pentru hepatitele virale prin proiectul LIVE(RO)2-SUD

0
374
foto: Livero 2 -SUD
În cadrul Campaniei de testare pentru hepatitele virale din programul LIVE(RO)2-SUD derulată în județul Vâlcea au fost testate 17.766 de persoane, dintre care 414 au fost
depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C, transmit reprezentanții programului.
„Din totalul pacienților depistați pozitiv, 303 au infecția cu virusul hepatitic B (1,71% prevalență raportată la subiecții testați) și 111 infecția cu virusul hepatitic C (0,62%).
Cu o prevalență generală de 2,33% la infecțiile virale B și C, rezultatele înregistrate în cadrul campaniei de testare din județul Vâlcea indică existența unui bazin silențios de persoane infectate care nu își cunoșteau condiția și care puteau transmite virusul fără a ști, în special dacă vorbim de virusul hepatitic B” – precizează Livero 2 -SUD într-un comunicat.
„Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din medii defavorizate și din mediul rural, acestea reprezentând aproape 70% din totalul celor testați” – subliniază cadrele medicale.
Campania de testare din județul Vâlcea a fost lansată în luna ianuarie 2023 și s-a încheiat la 31 iulie, derulându-se prin intermediul celor 30 de cabinete de medicină de familie afiliate, sub coordonarea dr. Cristiana Bărăgănescu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Vâlcea, cu sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect.
În prezent, sunt în derulare campaniile de screening din județele Călărași și Gorj, ultimele din proiect, care se vor încheia la 31 august.

Caravana de Testare și Stadializare LIVE(RO)2-SUD va ajunge pe 29 august, la Râmnicu-Vâlcea

Dintre pacienții depistați, 297 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrului de Prevenție înființat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu suportul echipei medicale coordonată de prof.dr. Ion Rogoveanu.
Pentru a veni în sprijinul celor 117 persoane care nu au reușit încă să-și continue investigațiile, Caravana de Testare și Stadializare LIVE(RO)2-SUD va ajunge la finalul acestei luni la Râmnicu-Vâlcea.

Majoritatea persoanelor testate sunt din mediul rural

Din cele 17.766 de persoane testate, 12.382 au domiciliul în mediul rural, aici fiind depistate pozitiv 216 cu virus hepatitic B (1,74%) și 85 cu virusul hepatitic C (0,68). În mediul urban au fost testate 5.384 de persoane, dintre care au fost depistate 87
(1,62%) având infecția cu virus hepatitic B și 26 cu virus hepatitic C (0,48%). De remarcat că datele de prevalența generale sunt ușor mai mari raportat la persoanele testate în Program în mediul rural (2,43), comparativ cu mediul urban (2,10%). În ambele situații însă, infecția cu virusul hepatitic B este semnificativ mai prezentă cu peste un punct procentual.
Raportat la populația testată se observă că în rândul femeilor prevalența generală este de 2,16% (236 de persoane depistate pozitiv), semnificativ mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 1,54%, (168 de personae depistate pozitiv) față de 0,62% (68 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C. În ceea ce privește bărbații, prevalența generală este de 2,61% (178 de pacienți depistați), predominând infecția cu virusul hepatitic B – pentru care au fost descoperite 135 persoane (1,98% prevalență), comparativ cu doar 43 având virusul hepatitic C (0,63%).

Vaccinarea împotriva hepatitei B, cea mai bună soluție pentru a evita infectarea

În ceea ce privește situația pe categorii de vârstă, în rândul populației active din segmentul 25-54 de ani infecția cu virusul hepatitic B este una dintre cele mai mari din aria de acoperire a Proiectului: 2,64%, 205 persoane. În această categorie de vârstă,
doar 16 pacienți au fost depistați cu virusul hepatitic C (0,21%). În rândul subiecților peste 54 de ani ratele de prevalență sunt apropiate: 1,05% pentru virusul hepatitic B (96 de persoane depistate), respectiv 1,01% pentru virusul hepatitic C 1,01 (93 de
persoane depistate). De remarcat că din cele 820 de persoane cu vârsta între 18-25 de ani testate în program două au fost depistate cu virus hepatitic B și una cu virus hepatitic C. În acest context, reamintim importanța vaccinării pentru hepatita B – aceasta fiind cea mai bună soluție pentru a evita infectarea și, pe termen lung, pentru eradicarea acestei boli hepatice virale.

Programul de screening este unul pilot

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului), care are deja
în evidență peste 300.000 de persoane testate în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.
Programul de screening este unul pilot, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Prin proiectul ”LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C”, care se apropie de final, a fost realizat screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia.
Programul de screening se derulează etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele douăsprezece județe aparținând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeș,
Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
Articolul precedentIalomița, în topul județelor cu o prevalență generală mai scăzută în privința hepatitelor. Din 9262 persoane testate, 179 pozitive
Articolul următorSpitalul „Parhon”, Iași: Două transplanturi renale la de la un donator aflat în moarte cerebrală