Iulie: Sute de mii apeluri la 112 din cauza problemelor medicale provocate de caniculă

0
228

În primele trei săptămâni din luna iulie, sute de mii de români au apelat numărul de urgenţă 112 pentru a solicita ajutor în contextul problemelor provocate de temperaturile caniculare care afectează țara, media fiind de 5 apeluri/minut.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în perioada 1 – 23 iulie, la nivel naţional, operatorii STS ai Serviciul de urgenţă 112 au preluat 783.969 de apeluri, dintre care 396.690 (50,60%) au constituit cazuri de urgenţă. Dintre acestea, 183.833 au fost urgenţe medicale (46,34%).

Majoritatea apelurilor au fost solicitări de asistenţă medicală din partea echipajelor de la Ambulanţă şi SMURD

În contextul avertizărilor meteo de caniculă emise de la începutul lunii iulie, cea mai mare parte a apelurilor de urgenţă anunţate la 112 au vizat solicitări de asistenţă medicală din partea echipajelor de la Ambulanţă şi de la SMURD.

Cele mai multe solicitări medicale s-au înregistrat în data de 17 iulie, când peste 7.504 de apelanţi au sesizat probleme respiratorii severe, persoane conştiente căzute sau cu probleme medicale în locuri publice, accidente determinate de caniculă, hipertermie, temperaturi extreme, precum şi urgenţe medicale diverse.

Încărcarea cea mai mare a activităţii Serviciului de urgenţă 112 s-a resimţit în judeţele din sudul şi vestul ţării, vizate de temperaturi extreme şi indice de disconfort ridicat.

Totodată, de la începutul lunii iulie, s-au intensificat apelurile de urgenţă care anunţă arderi necontrolate şi incendii de vegetaţie uscată. Astfel, luna aceasta au fost anunţate 3.071 de astfel de evenimente.

În medie, operatorii STS preiau apelurile la 112 în 4 secunde

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a luat în această perioadă mai multe măsuri tehnice şi operaţionale pentru a asigura transferul cu rapiditate al fiecărui caz către agenţiile responsabile – Ambulanţă, ISU-SMURD, Poliţie, Jandarmerie, Salvamont.

Astfel, sunt adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii STS şi dispecerii agenţiilor de intervenţie şi se suplimentează, după caz, numărul de operatori în intervalele orare cu aflux de apeluri.

Informaţii utile privind apelarea numărului unic pot fi consulate accesând pagina: https://www.sts.ro/ro/intrebari-frecvente-112.

Articolul precedentUMF „Grigore T. Popa” din Iași: Rezultatele provizorii la concursul de admitere
Articolul următorAna-Maria-Cecilia Păuleț, șef promoție UMF Iași: „Totul a meritat și acești ani au fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea!”