IUBCvT Târgu Mureş: Al doilea transplant de cord în trei zile

0
346

O echipă din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a efectuat, duminică, al doilea transplant de cord în ultimele trei zile şi al cincilea de la începutul acestui an, beneficiară fiind o femeie în vârstă de 53 de ani, din Iaşi.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, a precizat că inima a fost prelevată de la o tânără de 17 ani aflată în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti şi a ajuns la Târgu Mureş cu un avion militar.

„Am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la o femeie în vârstă de 53 de ani, cordul donator a venit de la Bucureşti pe calea aerului, cu un avion al Forţelor Armate, şi a ajuns în jurul orei 9,30 la Târgu Mureş. Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi 30 de minute şi s-a încheiat cu un succes. Este al doilea transplant în decurs de 3 zile în institutul nostru. Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de aşteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienţi care sunt în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi a căror singură speranţă este un organ, un cord care să le permită continuarea unei vieţi mai bune calitativ. Donatorul a fost o tânără în vârstă de 17 ani din Bucureşti, aflată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în moarte cerebrală. În cursul nopţii s-a deplasat o echipă de chirurgi din institutul nostru şi a prelevat cordul”, a declarat, duminică, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, potrivit Agerpres.

Echipa de specialişti care a realizat transplantul de cord este optimistă în privinţa evoluţiei pacientei, care, înainte de operaţie, era la capătul resurselor, având muşchiul inimii foarte slăbit.

„Pacienta era în evidenţa noastră de mai mulţi ani şi ne bucurăm că, aşa cum este de fiecare dată, această viaţă a putut fi salvată prin generozitatea familiei care a fost de acord cu donarea (….). Un cord tânăr, evident, este o şansă în plus pentru o viaţă bună calitativ şi pentru o activitate cardiacă corespunzătoare (…). Până acum, evoluţia este bună şi intervenţia a fost un succes”, a mai declarat prof. univ. dr. Horaţiu Suciu.

Articolul precedentAl 48-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Articolul următorBacteria legionella se află la originea cazurilor de pneumonie din Argentina