Sanitas: ITUC si ETUC denunță măsurile de austeritate din România și negarea dialogului social

0
15

Confederaţia Sindicală Internaţională (ITUC) și Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) denunță adoptarea măsurilor de austeritate de către Guvernul României în bugetul  pentru anul 2021, fără o angajare în dialog social, precum și actele de  discriminare sindicală  emise de Guvern la 26 februarie și 3 martie 2021, după cum se arată într-o scrisoare trimisă premierului Florin Cîțu, dar și președintelui Klaus Iohannis, președinților celor două Camere ale Parlamentului și ministrului Muncii, informează Federația Sanitas.

”Suntem informați de către cei patru afiliați ai noștri din țara dumneavoastră că guvernul dumneavoastră – prin ordonanţă de urgență, fără consultarea Consiliulului Naţional Tripartit pentru Dialog Social – a adoptat Bugetul de stat 2021 care presupune tăieri din finanţarea sectoarelor sănătate şi educaţie în plină pandemie COVID-19. Mai mult, menționăm declarațiile antisindicale emise de dumneavoastră cu scopul de a interfera cu democrația internă sindicală și amenințarea de a schimba prin oronanţă încasarea cotizațiilor sindicale prin modificarea articolului 24 (1), Legea 62/2011 și de a impune resticţii la dreptul la grevă şi proteste. Remarcăm, de asemenea, recentele acțiuni de protest justificat întreprinse de lucrătorii din ţara dumneavoastră împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului dumneavoastră, care urmăresc menținerea salariului minim printre cele mai mici din UE. Acum, după peste un deceniu,  negocierea colectivă la nivel sectorial  şi naţional este încă suspendată  şi negocierea la nivel de unitate este sever obstrucţionată. Absenţa negocierii colective la nivel sectorial în toți acești ani a împins toate salariile sectoriale către minimul legal, un nivel care nu permite lucrătorilor un salariu decent. Măsurile antisociale adoptate de guvernul dumneavoastră vor creşte sărăcia şi inegalitatea socială și sunt concepute să mențină România ca o sursă de forță de muncă ieftină pentru UE, ceea ce duce la dumping social în Europa, salarii de sărăcie și exod de creiere din România”, se arată în document.

Cele două instituții internaționale reamintesc premierului că România este membru al UE și al Organizației Internaționale a Muncii (ILO), fiind astfel obligată să respecte dreptul intern, legislația UE și dreptul internațional al muncii, asigurând respectarea deplină a drepturilor şi libertăților lucrătorilor, în special, Carta socială europeană revizuită și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

”Mai mult, România trebuie să respecte articolul 3 din Convenția OIM privind libertatea de asociere și protecția dreptului de organizare, 1948 (nr. 87), care prevede că „Organizațiile lucratorilor și cele patronale vor avea dreptul să își întocmească statutele și normele, să își aleagă reprezentanții în deplină libertate, să își organizeze administrația și activitățile și să își formuleze programele. Autoritățile publice se vor abține de la orice ingerință care ar restricționa acest drept sau ar împiedica exercitarea legală a acestuia.” În urma declinului continuu al dialogului social și al drepturilor lucrătorilor în țară, ITUC și-a exprimat anterior susținerea deplină a sindicatelor din  România prin aderarea la o plângere formală către OIM, la data de 16 iulie 2018, pentru încălcări repetate ale Convenției privind dreptul de organizare și negociere colectivă, 1949 (nr. 98), de către România. Rugăm guvernul să oprească imixtiunea în administrația sindicală, inclusiv alegerea liderilor, mandatul acestora, colectarea cotizațiilor sindicale și drepturile lor de a se angaja în acțiuni de protest. Guvernul dumneavoastră trebuie să îmbrățișeze principiile dialogului social și să colaboreze cu partenerii sociali pentru a aborda problemele ridicate de protestatari și reprezentanții acestora. Actele de atac plănuite de guvernul dumneavoastră împotriva mișcării sindicale vor fi contraproductive și nu vor rezolva problemele socio-economice ale țării”, se mai arată în scrisoarea trimisă premierului Cîțu.

ITUC şi ETUC spun că vor continua să monitorizeze orice evoluţie în această problemă şi nu vor ezita să ia măsuri suplimentare, după cum este necesar.

În același timp, o reacție a venit și din partea European Public Service Union (EPSU).

Secretarul general al EPSU, Jan Willem Goudriaan, își exprimă dezamăgirea, tot în cadrul unei scrisori adresate premierului Florin Cîțu, că nu a primit un răspuns la scrisoare trimisă oficialului român în data de 15 ianurie 2021 și că nu s-a acționat urgent la solicitarea de a susține dialogul social cu sindicatele din sectorul public din România.

”Așa cum am spus în scrisoarea mea anterioară, considerăm că este inacceptabil faptul că guvernul a luat decizia unilaterală (Ordonanța de urgență 226/2020) de a îngheța salariile și sporurile din sectorul public. Reiterăm că acesta este un atac nejustificat asupra salariilor lucrătorilor esențiali, în special a personalului din domeniul sănătății și al serviciilor sociale, care continuă să riște atât de mult în tratarea pandemiei COVID-19. Mai mult, suntem profund preocupați de refuzul guvernului de a intra într-un proces de dialog social cu sindicatele. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care Comisia Europeană și-a publicat foaia de parcurs pentru Pilonul european al drepturilor sociale, al cărei principiu 8 solicită în mod clar sprijin pentru dialogul social și negocierea colectivă. De asemenea, înțelegem din partea afiliaților noștri, nu în ultimul rând din serviciile penitenciare, că a fost atacată legitimitatea sindicatelor independente, dreptul lor de a li se reţine cotizațiile din salariu și dreptul lor de a protesta; referitor la dreptul de a protesta, subliniem că sindicatele noastre afiliate sunt organizații responsabile care au organizat proteste cu respectarea cuvenită a măsurilor, legate de COVID-19, de distanțare și de purtare a măştilor. Toate acestea sunt drepturi fundamentale garantate de convențiile internaționale și europene și este alarmant faptul că un guvern al UE le pune sub semnul întrebării, se arată în scrisoare.

Potrivit documentului, comisarul european Schmit ia act de solicitarea Comisiei pentru „consultări adecvate și îmbunătățirea dialogului social în România”.

Secretarul general EPSU a mai spus că EPSU va îndemna Comisia să accentueze importanța dialogului social în contextul Pilonului european și să sublinieze necesitatea respectării drepturilor de bază ale sindicatelor.

Articolul precedentCîțu, despre adoptarea de noi restricții: În acest moment, nu
Articolul următorVoiculescu: Începând de azi pot fi depuse proiectele pentru creșterea siguranței pacienților în spitale