Aproape jumătate dintre noile cazuri de COVID-19 în Irlanda sunt provocate de aşa-numita tulpină britanică, a anunțat, luni, prim-ministrul irlandez, Micheal Martin. Acesta le-a cerut cetăţenilor să poarte măşti sanitare atunci când ies din casă, relatează EFE.

Noua variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată prima dată în Marea Britanie la sfârşitul anului trecut, mai contagioasă, a dus la o escaladare a infectărilor şi a determinat executivul irlandez să decreteze, începând de miercuri, un nou lockdown, mai strict, pentru cel puţin o lună.

Micheal Martin a explicat că, potrivit Echipei de Urgenţă a Sănătăţii Publice (NPHET), această variantă este responsabilă de peste 45 % dintre cazurile detectate în ultimele zile, faţă de cele 25 % din prima săptămână a anului 2021 şi 9 % din urmă cu 15 zile.

Cifrele oficiale arată că, duminică, au fost raportate opt noi decese în cele 24 de ore anterioare, urcând bilanţul total al deceselor la 2.344, şi au fost detectate 6.888 de noi contagieri, al căror număr total se ridică la 147.613.

Consilierii guvernului au avertizat că Irlanda are în prezent una dintre cele mai mari rate de răspândire din Europa.

După al doilea lockdown decretat la sfârşitul lunii octombrie, executivul irlandez a propus o perioadă de relaxare la începutul lui decembrie, pe care observatorii au calificat-o drept imprudentă.

Autorităţile au susţinut că au fost acordate cetăţenilor „trei săptămâni libere” pentru a reactiva economia în timpul sărbătorilor de iarnă, deşi guvernul prevedea să reintroducă un lockdown luna aceasta, o ipoteză respinsă de premierul Martin într-un interviu acordat postului de radio Newstalk.

Potrivit lui, creşterea contactelor sociale în baruri, restaurante şi în case, la care se adaugă noua mutaţie britanică „mult mai contagioasă”, au dus la o escaladare a cazurilor de COVID-19 în întreaga ţară.

Totuşi, el a subliniat că guvernul a reacţionat cu rapiditate imediat ce s-a detectat apariţia noii tulpini în Irlanda şi a fost introdus nivelul cinci de alertă în săptămâna Crăciunului, cu restricţii care au fost „suspendate în noaptea de Crăciun şi de Anul Nou”, a reaminitit prim-ministrul irlandez.