Iohannis: În ultima perioadă, România a făcut progrese importante în lupta împotriva cancerului

0
399

Povara cancerului este, din păcate, și o consecință a lipsei unei viziuni unitare pe termen lung, a superficialității investițiilor și a unor politici fragmentare, a transmis, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis.

”Aceste probleme, care trenează de decenii, nu se rezolvă de la sine, ele au nevoie de angajament susținut din partea tuturor celor care au responsabilități în acest domeniu. Mă bucur să constat că, în ultima perioadă, România a făcut progrese importante în lupta împotriva cancerului, asumând prin lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului o viziune unitară pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament și recuperarea decalajelor în îngrijirea pacientului”, afirmă președintele în mesajul transmis în cadrul Conferinței Naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

”Am susținut în numeroase rânduri că sistemul de sănătate are nevoie de o reformă consistentă și de o schimbare de paradigmă care asumă în mod real pacientul în centrul abordării”, a adăugat președintele.

Șeful statului a subliniat că rolul societății civile este extrem de important.

”Schimbarea reală este generată de oameni și cred că experiența de viață și puterea de a merge mai departe a supraviețuitorilor de cancer reprezintă modele de inspirație pentru noi toți. Este esențial ca astfel de bune practici să fie extinse și replicate, întrucât promovarea lor conduce, în mod sigur, la îmbunătățirea rezultatelor. În aceste zile, seria de evenimente derulate sub umbrela Zilei Supraviețuitorului de Cancer completează o gamă de inițiative care urmăresc să diminueze presiunea acestei maladii asupra sistemului sanitar și să contribuie la crearea unei societăți mai sănătoase”, a mai transmis președintele.

Anul acesta, pe 5 iunie, se va sărbători pentru prima dată Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, stabilită prin lege în prima duminică a lunii iunie.

Articolul precedentPrimul implant de ureche imprimată 3D pe bază de celule umane, realizat în Statele Unite
Articolul următorPremierul Ciucă: Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului va însemna trecerea de la schemele de tratament, uneori destul de rigide, spre o medicină personalizată