IOB se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale

0
64

Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” (IOB) București  a declarat joi că în acest moment unitatea medicală se confruntă și gestionează o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Potrivit conducerii Institutului, cauzele acestei crize sunt multiple.

”În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați. Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale. Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea de urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților”, se arată într-o informare a unității medicale.

Totodată, conducerea unității sanitare spune că CASMB asigură prin PNS Oncologie un buget calculat, în principal, în funcție de istoric, iar ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment.

Ad in title

Situația a fost semnalată către CASMB și se așteaptă o rezolvare rapidă, mai informează IOB.

”În acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare. Ne așteptăm ca să fie finalizate până la finalul acestei săptămâni”, se arată în informare.

”Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, a declarat dr. Bogdan Tănase, managerul IOB.

 

Articolul precedentCE intenționează să dea în judecată AstraZeneca pentru că nu a livrat dozele de vaccin anti-COVID
Articolul următorVIDEO Exercițiu de simulare la incendiu la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală