Intra in vigoare obligativitatea folosirii cardului de sanatate! Cum functioneaza acesta

0
81

Prima zi din septembrie schimba sistemul de decontare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate. Romanii care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu vor mai putea beneficia de decontarea serviciilor de sanatate daca nu se prezinta la medic avand cardul de sanatate.

Asiguratii carora pana la data de 1 septembrie nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia, deoarece sunt asigurati.

Pacientilor care nu au contract cu CNAS nu li se va emite cardul de sanatate. Cu toate acestea, vor beneficia de pachetul minim de servicii.

in afara de urgentele medicale, la toate consultatiile medicale pacientii vor trebui sa prezinte cardul de sanatate. Mai exact, si la internarea pacientului intr-o unitate medicala acesta trebuie sa aiba cardul de sanatate la el.

Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate vor solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurari, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei.

Pana la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate vor trebui sa depuna o cerere in scris la Casa de Asigurari de care apartin, in care vor mentiona motivul sau motivele refuzului si vor inapoia cardul de sanatate – daca l-au primit. in acest caz, accesul la serviciile medicale se va realiza in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate, cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentata ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.

Pacientii care uita cardul de sanatate acasa vor trebui sa reprogrameze consultatia respectiva, pentru ca serviciul medical nu se deconteaza fara card.

Pana in prezent au fost tiparite aproximativ 15 milioane de carduri de sanatate, dintre care peste 300.000 de carduri tiparite dupa data de 1 mai 2015 (dintre care 63.000 carduri duplicat si 247.000 pentru persoanele care au dobandit calitatea de asigurat). De asemenea, aproximativ 600.000 de carduri vor mai fi tiparite pana la sfarsitul anului, conform CNAS.

Pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani sau dobandesc calitatea de asigurat se genereaza automat in sistem comanda de tiparire si distribuire a cardului national de sanatate.

Dupa data de 1 mai 2015, cardul de sanatate a devenit obligatoriu pentru pacientii care erau asigurati si l-au primit pana la acea data.

Pentru ca a fost nevoie de o perioada de acomodare cu noul sistem, obligativitatea cardului de sanatate s-a amanat. Astfel, de la 1 septembrie 2015, pacientii vor trebui sa prezinte obligatoriu la orice consultatie la medic cardul de sanatate.

Articolul precedentSolidaritatea Sanitara cere masuri urgente de modernizare in sanatate: salarizarea pe baza performantei, plata sporurilor si ore
Articolul următorSe pregatesc primii formatori in domeniul Podiatriei din Romania