INTERVIU EXCLUSIV PREȘEDINTE CNAS. Cum aleg mamicile modalitatea de nastere? Medicul obstetrician, influenta mai mica decat bloggeritele

0
63

Rudele, prietenii si chiar persoanele necunoscute influenteaza modalitatea de nastere a tinerelor mamici intr-o masura mai mare decat medicul specialist. Informatia a fost dezvaluita in exclusivitate pentru Sanatatea Press Group de Adela Cojan, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).  

„Din discutiile pe care le-am purtat cu specialisti de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, a fost un studiu foarte interesant la noi in tara prin care s-a incercat identificarea factorilor ce pot influenta mamicile in legatura cu decizia asupra modalitatii de nastere si au descoperit lucruri interesante.

Tinerele mamici pot fi influentate de mame, prieteni si prietene, bloggerite – deci mass-media sau partea asta de online pot ajuta, pentru ca sunt la moda. Dupa care, pe locul 4, intervine medicul de familie si, pe ultimul loc, medicul obstetrician. Acestea sunt datele din aceasta ancheta”, a declarat noul presedinte al CNAS.

Mama a doi copii, Adela Cojan a dezvaluit ca rezultatele anchetei i se aplica si ei.

„Rezultatele studiilor confirma inclusiv comportamentul meu. Mama mea m-a nascut natural, prietenele din jurul meu nasteau natural pe vremea aceea. La randul meu, sper ca o voi putea influenta pe fiica mea sa nasca natural. E mult mai fiziologic, te recuperezi mult mai repede”, a adaugat sefa CNAS.

 

Mai mult de jumatate din nasterile din Romania sunt prin cezariana

 

Romania este pe primul loc in Europa in privinta proportiei nasterilor prin cezariana din totalul nasterilor din tara. Mai mult de jumatate dintre nasteri au loc prin cezariana. Este semnalul de alarma tras de senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sanatate publica din Senat.

„Noi am trecut peste o perioada de 40 de ani, s-au facut foarte multe abuzuri, dar odata cu anul 1990 aceasta practica – naşterea prin cezariana – a inceput procentual sa tot creasca, in aşa fel incat, pe ultima statistica de anul trecut, rata naşterilor prin cezariana a depaşit 60%, ceea ce este un semnal de alarma pentru toţi – medici, pacienţi, autoritaţi, cat şi organisme internaţionale care ne monitorizeaza”, a declarat senatorul, in cadrul dezbaterii ”Strategii si politici publice pentru sprijinirea nasterii naturale si a managementului cezarienelor in Romania”, organizata la Parlament.

Daca in tarile din vestul Europei ponderea cezarienelor in totalul nasterilor este undeva in jurul valorii de 30%, in tarile din estul Europei proportia este mai mare. ”Dar Romania, de departe, este campioana. Nu este un lucru pozitiv”, a spus oficialul.

Rata de cezariene in Romania este de 53,68%, potrivit celor mai recente date de la Școala Nationala  de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar, citat de prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania.

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu