International Federation of Podiatrists,despre principale complicaţii ale diabetului ce afectează picioarele

0
83

David Dunning, secretar general al International Federation of Podiatrists, a declarat că există trei complicații principale ale diabetului care afectează picioarele, respectiv deficiențe vasculare, cu circulație slabă, neuropatie, cu pierderea simţului şi glicația, cu pierderea flexibilității.

Referitor la glicație, David Dunning a spus că aceasta face parte din procesul normal de îmbătrânire care creează rigiditate și pierdere de elasticitate la nivelul mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Astfel, articulațiile se mișcă mai puțin liber, mușchii devin mai slabi și ligamentele și tendoanele devin mai puțin flexibile.

De asemenea, secretarul general al International Federation of Podiatrists îi sfătuieşte pe cei afecţaţi să viziteze podiatru în mod regulat, care să verifice picioarele şi să ofere sfaturi pentru menţinerea sănătăţii membrelor inferioare. De asemenea, podiatrul va evalua circulația, sensibilitatea, forța musculară, precum şi flexibilitatea articulațiilor piciorului și a gleznei.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.

 

 

 

Articolul precedentDr. Martinez, D-Foot International: Impactul pandemiei asupra amputațiilor ar putea fi diferit în lume
Articolul următorProf. dr. Bogdan Timar: Prevenția amputației este o adevărată provocare pentru noi ca și corp medical