Institutul Matei Balș, aproape de capacitatea maximă în ceea ce privește numărul de locuri pentru COVID-19

0
331

Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” este aproape de capacitatea maximă în ceea ce privește numărul de locuri pentru pacienții cu COVID-19, existând riscul ca în orice moment să nu mai poată primi pacienți cu coronavirus.

”Există acest risc atâta vreme cât în București au rămas doar două spitale de COVID. Oricând se poate întâmpla. Se poate întâmpla chiar și în acest weekend. Institutul este aproape de capacitatea maximă. Situația nu este bătută în cuie, unii pacienți se externează, ații se internează. Este un flux permanent de pacienți. De exemplu, aseară mai erau două locuri. Acum de dimineață se mai fac externări și vor fi mai multe locuri. Spre seară e posibil să scadă iar numărul de locuri. Dar suntem undeva aproape de capacitatea maximă”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu pentru www.RoHealthReview.ro și www.Sanatatea.TV.ro.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” a explicat că din totalul de paturi ce figurează în statistica oficială o parte sunt blocate deoarece un pacient cu coronavirus nu poate fi ținut în același salon cu alți pacienți negativați sau suspecți pentru că riscul de reinfectare este mare, dar și din cauză că unele zone au fost transformate în zone de tampon.

”Tot Institutul este pentru COVID-19 în momentul de față. Însă, din cauza cerințelor de circuite și de izolare, de zone contaminate și de zone necontaminate, numărul saloanelor este mai mic decât numărul care apare pe statistica oficială de locuri. Pe statistica de locuri apar și locurile de la spitalizarea de zi. Mai mult decât atât, din cauza criteriilor epidemiologice, pacienții nu pot fi puși la grămadă. De exemplu, dacă într-un salon am avut trei pacienți cu COVID, pacientul numărul 1 s-a negativat și a plecat acasă a rămas un loc liber. Pacientul numărul 2 se negativează, a rămas un loc liber. Pacientul numărul 3 nu s-a negativat încă sau are un singur test negativ, evident că peste acest pacient nu se poate pune alți doi pacienți noi ca să reinfecteze. Deci, conform criteriilor epidemiologice sunt anumite locuri care sunt oarecum blocate. Și atunci, chiar dacă în statistica oficială avem sute de paturi, în realitate ele sunt mai puține. O parte dintre ele au fost scoase din circuit pentru crearea zonelor tampon de echipare, de dezechipare a personalului, zone verzi și zone contaminate. Și avem iar anumite paturi blocate, din motive ce țin de criteriile epidemiologice”, a subliniat dr. Cătălin Apostolescu.

 

Articolul precedentStudiu: Persoanele cu grupa sanguină A, risc mai mare de a face o formă severă de COVID-19
Articolul următor19 pacienți cu infecție cu SARS-CoV-2 internați la spitalul militar ROL 2 din Otopeni