Institutul „Marius Nasta”: Serviciile solicitate de către pacienții simptomatici cu astm, în creștere cu peste 70% în primele patru luni ale anului 2023 faţă de anul precedent

0
357

sursa foto: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”/ Facebook

Serviciile solicitate Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” de către pacienţii simptomatici cu aastm sunt în creştere cu peste 70% în primele patru luni ale anului 2023 faţă de anul precedent, atrage atenția șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

„Astmul redevine una dintre principalele afecţiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog. Serviciile solicitate Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta de către pacienţii simptomatici cu astm sunt în creştere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 faţă de anul 2022. Un trend crescător ce atrage atenţia cu privire la o problemă de sănătate care are soluţii cu condiţia unui diagnostic şi tratament corect. Numărul serviciilor medicale din institut în primele 4 luni ale anului 2023 a fost de 1.392, în condiţiile în care anul 2022 în aceeaşi perioadă a adus in cabinet 818 cazuri de astm”, scrie șef lucr. dr.  Mahler pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Astmului.

Oricine poate face astm, la orice vârstă, afecţiunea fiind de diferite tipuri, neavând un sigur factor declanşator, subliniază medicul.

„Astmul NU este o boală contagioasă, deci NU poți lua astm de la alte persoane”, afirmă șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Potrivit sursei citate, semnele atacului astmatic sunt:

  • Tuse
  • Weezing – respirație șuierătoare
  • Constricție în piept

„Pacienţii cu astm corect trataţi pot avea o viaţă normală, adică: pot lucra, se pot juca şi pot merge la şcoală, pot dormi bine noaptea, pot evita majoritatea crizelor de astm”, susţine medicul.

Reguli esențiale pentru pacienții diagnosticați cu astm

Persoanele diagnosticate cu astm trebuie să utilizeze corect spray-ul inhalator, să meargă la medic cel puţin o dată pe an pentru control sau imediat dacă au avut o criză de astm sau simptomele au reapărut, să solicite medicului un plan de acţiune scris pentru astm bronşic, să stea departe de lucrurile care vă declanşează atacurile de astm (praf, alergeni, substanţe chimice, poluanţi).

„Viaţa persoanelor cu astm bronşic este în directă legătură cu calitatea aerului pe care aceştia îl inhalează, ceea ce presupune împletirea măsurilor medicale necesare pentru aceşti pacienţi cu măsuri de sustenabilitate a mediului în care ei trăiesc”, afirmă șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Anual prima zi de marți a lunii mai este momentul în care ne dorim să creștem gradul de conștientizare a astmului.

Tema anului promovează dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de gestionare a astmului, care să fie în strânsă legătură cu măsurile specifice pentru un aer curat.

Articolul precedentMortalitatea cauzată de astm, cu 50% mai mare în România. Tratamentul este decontat 100% de CNAS
Articolul următorNoi medicamente compensate, de la 1 Mai