Institutul Clinic Fundeni: Cum trebuie să procedăm atunci când o persoană suferă un atac de epilepsie

0
468

Prin definiție, epilepsia este o disfuncție neurologică datorată anomaliei activității cerebrale, o tulburare a sistemului nervos central, ale cărei crize se manifestă prin contracții bruște, involuntare și prelungite ale musculaturii.

Potrivit datelor OMS, la nivel global, se estimează că afectează aproximativ 50 milioane de oameni.

Ce avem de făcut când un om suferă o criză de epilepsie?

Potrivit specialiștilor din cadrul Institutului Clinic Fundeni, în momentul în care observăm că o persoană are un atac de epilepsie, primul pas este să rămânem calmi:

„Încearcă să îndrumi persoana într-un loc sigur, departe de obiecte ascuțite sau periculoase. Asigură-te că fața persoanei este ușor înclinată în lateral pentru a evita sufocarea.

După ce atacul se încheie, rămâi alături de persoană și oferă-i sprijin. Dacă atacul persistă mai mult de cinci minute, solicită imediat asistență medicală de urgență.
După ce persoana revine la starea de conștiență, încurajeaz-o să rămână calmă și să se așeze într-o poziție confortabilă până se simte complet refăcută. În cazul în care aceasta are dificultăți de respirație sau dacă atacul a fost mai sever, este indicat să ceri ajutorul unui medic” – sfătuiesc cadrele medicale.
Articolul precedentVieți salvate la Cluj, Oradea și București, în acest weekend, de specialiștii în prelevare și transplant
Articolul următorPremieră în România: Program de pregătire pentru obţinerea competenţei „vaccinologie”