INSP: Proiect de prevenție cardiovasculară adresat medicilor de familie

0
406
medic la laptop

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) începe un proiect de prevenție cardiovasculară pentru medicii de familie.  Este vorba despre „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”.

„Pe o perioadă de 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023), partenerii din proiect vor derula atât activități de promovare și susținere a stilului de viață sănătos, cât și de prevenire și tratare a afecțiunilor cardiologice în rândul populației din cele 8 regiuni de dezvoltare. Scopul proiectului de screening cardiovascular este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate. Proiectul își propune ca de serviciile de screening cardiovascular să beneficieze 165 001 persoane, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile, iar de programele de formare să beneficieze 900 de specialiști implicați în derularea screening-ului, în vederea asigurării unui înalt nivel de competențe”, informează INSP.

Proiectul este adresat medicilor de familie din macroregiunile Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.) , Sud Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.) si Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea).

„Fiecare medic de familie de la nivelul localităților selectate și care va participa la proiect va fi contractat pentru identificarea și selectarea, dintre pacienții proprii, a unui număr de aproximativ 180 de persoane cu vârste de peste 40 ani (fără antecedente de infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, cardiomiopatii și valvulopatii) pentru care va realiza minim 2 consultații (prima consultație – anamneză, examen clinic și programare la analize medicale și a doua consultație pentru interpretarea analizelor, evaluarea gradului de risc cardiovascular si consiliere pentru preventie). Persoanele identificate cu risc înalt cardiovascular vor fi indrumate (trimise) ulterior către Centrele Regionale de Screening(unitati spitalicesti desemnate) în vederea diagnosticului și tratamentului de specialitate. Toți medicii de familie implicați în program vor beneficia de un program de formare medicală creditat EMC și de un set de echipamente medicale necesare în realizarea screening-ului si remunerati (până la 76 de lei/pacient) pentru activitatile prestate”, potrivit sursei citate.

Informații suplimentare privind proiectul AICI

Accesați caietul de sarcini AICI

 

Articolul precedentCNAS a lansat ”Ghidul asiguratului”
Articolul următorChina se confruntă cu cel mai grav focar de COVID-19 izbucnit în ultimele luni