INSP: Cine poate beneficia de vaccinare gratuită antigripală

0
240

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al direcţiilor de Sănătate Publică, desfăşoară, pe parcursul lunii în curs, activităţi de informare, educare şi comunicare în cadrul Campaniei Luna Naţională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa şi vaccinarea antigripală, SARS-CoV-2 şi vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit INSP, deşi gripa este de cele mai multe ori considerată o afecţiune banală, în realitate este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu morbiditate şi mortalitate semnificative, fiind responsabilă pentru până la 50 milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană şi de 15.000-70.000 decese anual.

În România, de la începutul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3900 de cazuri de gripă confirmată de laborator şi au fost înregistrate 97 de decese iar până în data de 21.05.2023 au fost vaccinate antigripal 1.486.600 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, virusul COVID-19, apărut la sfârşitul anului 2019, a cauzat, la nivel global, până la data de 17 mai, 766.440.796 cazuri şi 6.932.591 decese; doar pe teritoriul României, în anii 2020 şi 2021, au fost înregistrate 1.813.823 cazuri şi 58.971 decese.

INSP: Vaccinarea, cea mai eficientă formă de prevenire a gripei

„Vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei. Acoperirea vaccinală pentru gripă în unele ţări europene, inclusiv România, este sub ţinta recomandată de 75% pentru vârstnici, cu toate că această intervenţie de sănătate publică previne în jur de 37.000 de decese în Uniunea Europeană, în fiecare an”,  atenționează instituția.

„Ţinând cont de circulaţia concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este şi mai importantă deoarece co-infecţia virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluţie severă, în special la grupele populaţionale vulnerabile”, subliniază INSP.

Potrivit autorităților medicale, beneficiile vaccinării antigripale sunt multiple:

* prevenirea îmbolnăvirii;
* diminuarea severităţii şi scurtarea duratei bolii: forme uşoare de scurtă durată (1-2 zile);
* reducerea semnificativă a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de gripă şi pneumonii;
*reducerea numărului consultaţiilor şi a vizitelor la domiciliu;
* reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanţă;
* reducerea numărului de concedii medicale acordate pentru gripă şi infecţii respiratorii acute;
* reducerea folosirii antibioticelor în afecţiunile compatibile cu gripa.

De vaccinarea antigripală gratuită beneficiază toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane, copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 35 de luni, gravidele, medici, cadre sanitare medii şi personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii lor, vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, persoanelec – adulţi şi copii – rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu.

Articolul precedentSUUB: Laboratorul de medicină nucleară a fost complet modernizat
Articolul următorInstitutul Clinic Fundeni: Prima prelevare de organe din acest an de la o pacientă aflată în moarte cerebrală