INHT: Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasmă convalescentă COVID, un gest discriminatoriu

0
93

Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof Dr. C.T. Nicolau” (INHT) București consideră că acordarea de beneficii financiare pentru donatorii de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau compente sanguine nu primesc aceste beneficii.

”Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii. În România, activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană este reglementată de Legea nr.282/2005, cu modificările și completările ulterioare, care prevede la art.4, pct.c) faptul că ,,donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat”, iar donatorul de sânge este definit ca ,,orice persoană sănătoasă care acceptă să i se preleveze 450 ml de sânge, în mod voluntar, anonim și neremunerat”, fiind interzisă orice formă de plată a donatorului de sânge. De asemenea, statul român are obligația de a respecta reglementările la nivel european referitoare la donarea de sange, inclusiv respectarea principiilor etice în comerțul cu substanțe terapeutice de origine umană. Consiliul Europei promovează donările gratuite și voluntare de sânge și plasmă. Prin urmare, acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă, contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate și securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui uman și a componentelor sanguine și de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman.”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Hematologie Transfuzională.

Reprezentanții INHT consideră că acordarea de stimulente pentru donatorii de plasmă   convalescentă COVID este un gest discriminatoriu față de donatorii fidelizați de sânge și componente sanguine, care, prin gestul lor necondiționat, salvează zilnic multe vieți.

Articolul precedentDr. Gheorghe Borcean, CMR: Sporurile de până la 30% vor fi acordate. Sunt trecute în lege
Articolul următorGuvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile