Estimarile arata ca aproximativ 250 milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet zaharat, iar doua treimi dezvolta complicatii specifice piciorului diabetic cum ar fi: neuropatie diabetica periferica sau arteriopatie (alterarea circulatiei arteriale periferice). Dintre acestia, 25% prezinta ulceratii, care se pot infecta, iar pacientii ajung la spitalizare. Persoanele cu diabet care au dezvoltat complicatii ale piciorului diabetic de cele mai multe ori nu reusesc sa acorde o atentie sporita ingrijirii la domiciliu si nu se prezinta regulat la medic pentru control. Din aceasta cauza, riscul de a ajunge la amputatie este foarte mare.

Pentru a evita agravarea bolii, bolnavii trebuie sa isi inspecteze zilnic picioarele, mai ales in zona degetelor. Este recomandata taierea atenta si regulata a unghiilor, iar cel mai bine ar fi ca de acest aspect sa se ocupe personal calificat, pentru ca orice rana, precum un panaritiu, poate duce la complicatii severe. in plus, este necesara o igiena stricta, cu evitarea bailor fierbinti si prelungite. incaltamintea trebuie sa fie comoda, moale, calduroasa, cu calapod corespunzator si neaparat sa fie purtata mereu in timpul mersului pentru evitarea intepaturilor, lovirilor sau arsurilor. Este recomandat sa fie purtati tenisi si pantofi fara toc din piele moale, iar o atentie deosebita trebuie acordata mai ales in cazul pantofilor noi, care pot favoriza aparitia bataturilor.

Nu este recomandat tratamentul acasa al leziunilor ulcerate pentru ca acestea se pot agrava. De asemenea, trebuie evitata aplicarea plasturilor folositi pentru bataturi, pentru ca nu prezinta siguranta in cazul diabeticilor.

Tratamentul local al leziunilor piciorului diabetic se poate face utilizand pansamente hidroactive, care sustin vindecarea prin prevenirea infectiei, a aparitiei necrozelor sau eliminarea celor existente si adaptarea la fiecare etapa din procesul de vindecare al plagii. Pansamentele folosite in tratamentul modern au la baza principiul hidroactiv si asigura conditii optime pentru fiecare din stadiile plagii in procesul de vindecare. Astfel, in timpul tratamentului, se folosesc mai multe tipuri de pansamente, fiecare in functie de etapa de vindecare.

in absenta tratamentului necesar, a unei alimentatii echilibrate si a controalelor periodice, neuropatia diabetica poate pune chiar in pericol viata pacientilor. Riscurile pot fi diminuate insa daca neuropatia diabetica este tinuta sub control prin automonitorizarea glicemiei, dar si prin prezentarea la medic imediat ce se observa pierderea sensibilitatii periferice si aparitia unor rani.

 

Material realizat cu sprijinul Asociatiei de Podiatrie.

Sursa: Ivan M. ingrijiri la domiciliu pentru piciorul diabetic (in: Neuropatia diabetica, 2016, editori: Bajenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)