Incidenta crescuta a tiroiditei cronice autoimune in randul pacientilor cu hepatita C tratati cu interferon, atrage atentia Diana Paun

0
34

Numarul cazurilor de tiroidita cronica autoimuna este mai mare in randul pacientilor cu hepatita cu virus C, tratati cu interferon. Declaratia ii apartine Dianei Paun, consilier de stat, Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala, care a explicat ca doreste cercetarea unei posibile conexiuni intre cele doua afectiuni. 

„Din perspectiva mea de medic endocrinolog si a experientei pacientilor cu hepatita cu virus C, tratati cu interferon, noi, ca si endocrinologi, am constatat cresterea incidentei tiroiditei cronice autoimune. Motiv pentru care va lansez o invitatie, pentru ca sunt un adept al preventiei si este si saptamana testarii (n.red.: Saptamana Europeana a testarii pentru HIV si Hepatite, 22-29 noiembrie). Sa nu uitam ca putem sa ne testam inclusiv pentru tiroidita cronica autoimuna.  

Mi-as dori foarte mult sa putem sa facem o conexiune intre patologia tiroidiana si cea hepatitica la pacientii tratati cu interferon-free, tocmai pentru a vedea daca aceasta reactie adversa a tratamentului cu interferon a disparut. Este vorba despre o campanie de informare, constientizare si, in ultima instanta, testare”, a afirmat Diana Paun.  

Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XI-a editii a “Conferintei Nationale a Pacientilor cu Hepatita din Romania”, eveniment organizat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, APAH-RO. 

Articolul precedentIasi: Doi pacienti care sufereau de afectiuni oculare grave au beneficiat de cornee prelevata la inceputul acestei saptamani
Articolul următorOMS: Aproape 80% dintre adolescentii romani nu fac suficienta miscare