Incendiu la Petromidia! Autoritățile avertizează populația să evite zona. Nu există victime iar fumul dens se îndreaptă momentan către mare (VIDEO)

0
269
foto: captura video

Autorităţile au activat planul roșu de intervenție și au emis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, în urma incendiului produs recent la Rafinăria Petromidia, din Năvodari. Oamenii sunt sfătuiţi să ocolească zona.

„Incendiu major cu degajări mari de fum produs la Rafinăria Midia Năvodari. Ocoliţi/evitaţi zona. Lăsaţi libere căile de acces pentru forţele de intervenţie. Respectaţi recomandările transmise de autorităţi“ – este mesajul pe care l-au primit cetățenii aflați pe litoral.

Incendiul s-a produs în jurul orelor 15.43, la instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice, precizează Rompetrol Rafinare, operatorul rafinariilor Petromidia Navodari și Vega Ploiești, într-un comunicat de presă.

Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului Constanța, a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere; pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele  din teren vor fi suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF.

Primele intervenții de limitare a incendiului au fost realizate de pompierii din incinta rafinăriei Petromidia: Nu există victime, angajații au fost evacuați!

La declanșarea alarmei de incendiu au intervenit imediat pompierii companiei care asigură protecția și verificarea instalațiilor anti-incendiu din perimetrul rafinăriei Petromidia.

 “Imediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare.

Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuati.

Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul. În colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației” – infomează compania.

ISU a intervenit cu roboți de stingere în spațiile inaccesibile pompierilor

Pentru stingerea flăcărilor a fost nevoie de intervenția unei autospeciale ISU de transport roboți, aceasta fiind și prima misiune de acest tip a dispozitivului:

„Prima misiune a autospecialei transport roboți. La misiunea de stingere a fost alocată și o autospecială transport roboți din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Acest mijloc performant de intervenție a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deținute asigură, pe lângă eficiența intervenției, protecția echipajelor operative in misiuni complexe”, anunță IGSU.

Autospecialele de acest tip sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale, cu potențial de explozie, în spații închise sau deschise, contaminate chimic, biologic și nuclear, cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.

Roboții pot îndeplini misiuni specifice de stingere a incendiilor, evacuarea fumului și a gazelor, de observare, iluminarea zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiza mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere sau împingere, tractare sau remorcare – menționează ISU.

Ministerul Mediului: Nivelul de poluare a aerului nu înregistrează depășiri

Ministerul Mediului a emis estimări meteorologice privind circulația aerului în zona Năvodari – județul Constanța pentru ziua de miercuri:

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (#ANM) privind evoluția norului de fum din zona Năvodari – județul Constanța, se apreciază că cerul va mai avea înnorări în următoarele ore și vor fi posibile averse.
Vântul va sufla la început din direcție estică, (se estimează în următoarele 2-3 ore) slab și moderat, cu viteze de până la 15…20 km/h, apoi din direcție vestică, nord-vestică, dar cu aceleași rafale, de cel mult 15…20 km/h, astfel încât evoluția norului de fum va fi de dispersie și deplasare inițial către vest și ulterior către est și sud-est.
Statiile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (#ANPM) de la Năvodari și Constanța nu înregistrează depășiri!
După stingerea incendiului, comisarii Gărzii Naționale de Mediu (#GNM) vor verifica amplasamentul și vor constata eventualele pagube de mediu produse.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, vom reveni cu informații” – informează instituția.

ISU: „Misiunea este în dinamică”

„Incendiu la Rafinăria Petromidia din localitatea Năvodari, județul Constanța

UPDATE 6 Un subofițer ISU prezintă traumatism la unul dintre membrele inferioare și va fi transportat la spital. De asemenea, un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la membrele inferioare, dar a refuzat transportul la spital.
UPDATE 5 Până la acest moment, nu au fost identificate victime.
UPDATE 4 La fața locului, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanțe periculoase
UPDATE 3 Forțele sunt suplimentate cu autospeciala cu roboți de la ISU BIF.
UPDATE 2 Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Mesaj inițial: Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la
instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
Totodată, la nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere.
Pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele din teren vor fi suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF.
ISU CT acționează cu următoarele echipaje:
– 9 ASAS;
– 2 AUTOSCĂRI;
– 4 SMURD B2;
– 1 ATPVM;
– 1 UTIM;
– 6 SAJ.
Misiunea este în dinamică” – transmite ultimul comunicat al Departamentului pentru Situații de Ugență.
Articolul precedentReprezentanții bolnavilor de cancer l-au reclamat pe ministrul Alexandru Rafila la Avocatul Poporului
Articolul următorA treia zi de lucru a sindicaliștilor din Solidaritatea Sanitară pentru pregătirea grevei în Sănătate