Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un raport potrivit caruia obezitatea se numara printre cei cinci factori care cresc riscul de imbolnavire si rata mortalitatii, alaturi de subalimentatia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitara si hipertensiunea. Mai exact, obezitatea este responsabila de aparitia unor boli precum hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, tulburari respiratorii, diabet zaharat, cresterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar si tulburari de fertilitate la femei si de potenta sexuala la barbati.

in ceea ce priveste Romania, obezitatea si supraponderabilitatea afecteaza 44% dintre femei si 58% dintre barbati.

„in Romania, obezitatea inregistreaza o crestere alarmanta atat a numarului de cazuri, cat si a severitatii lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de 90%. Obezitatea in randul copiilor este din ce in ce mai des intalnita, la varste din ce in ce mai fragede, si cu excese ponderale de doua, trei si chiar patru ori greutatea normala a copilului”, a declarat dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generala si competenta in chirurgia laparoscopica.

De asemenea, un raport al Institutului pentru Sanatate Publica subliniaza faptul ca in Romania, numarul copiilor obezi inscrisi in invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani. Evolutia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabila, acestia devenind, in proportie de aproximativ 80%, adolescenti si, ulterior, adulti obezi. in lipsa unor masuri eficiente, noua generatie de tineri va fi mai putin sanatoasa, cu o speranta de viata mai mica decat a parintilor.

Obezitatea este o boala, ce are nevoie de tratament medical de specialitate. Astfel, Romania are nevoie de medici specialisti pentru tratarea obezitatii precum si a afectiunilor asociate ei. Stadiile avansate ale acestei boli, numita obezitate morbida, trebuie abordate de catre nutritionisti, psihologi, terapisti comportamentali, internisti si chirurgi.