in Franta va fi testat un tratament preventiv, care administrat inainte si dupa raportul sexual scade riscul de infectare cu virusul HIV, virus care declanseaza maladia SIDA. Tratamentul preventiv va fi testat pe 300 de barbati homosexuali seronegativi.

intr-o prima faza, jumatate dintre voluntari vor primi un placebo, iar ceilalti o combinatie de doua medicamente inainte, in timpul si dupa activitatea sexuala. Testarea tratamentului preventiv se va derula in trei centre si va repetat in orasul canadian Montreal.

Specialistii sustin ca vor derula si o a doua etapa in cazul in care prima etapa se dovedeste un succes. Totodata medicii atentioneaza ca aceste tratamente nu inlocuiesc profilaxia, adica testele de depistare a bolilor cu transmitere sexuala, prezervativele, vaccinurile contra hepatitei A si a hepatitei B.

Tratamentele antiretrovirale existente pe piata si-au dovedit capacitatea de reducere a mortalitatii si de tratare a seropozitivilor, chiar daca nu aduc cu sine vindecarea seropozitivilor. Aceste tratamente prezinta un interes deosebit si pentru cuplurile serodiscordante, adica un partener este seropozitiv iar celalalt seronegativ.

Institutul francez de supraveghere sanitara a afirmat ca in 2010 din cele 6300 de cazuri de infectare cu HIV care au fost diagnosticate, 40% au fost persoane homosexuale.