Dexametazona, un puternic steroid eficient în tratarea bolnavilor de COVID-19 cu simptomele cele mai grave, potrivit rezultatelor anunţate marţi de cercetători britanici, este ”deja utilizată pe scară largă” în spitalele franceze, a declarat miercuri Karine Lacombe, şefa secţiei de boli infecţioase din cadrul spitalului Saint-Antoine (AP-HP) din Paris. o specialistă în boli infecţioase.

”Dexametazona face parte din familia corticosteroizilor. (…) În Franţa, corticosteroizii au fost administraţi foarte rapid pacienţilor care aveau COVID-19 deoarece reduce inflamaţia la nivelul plămânilor”, a spus Karine Lacombe, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

”Ştim că este un tratament care funcţionează, l-am utilizat pe scară largă”, a adăugat medicul.

Responsabili din cadrul vastului studiu clinic britanic Recovery au anunţat marţi că acest medicament reduce cu o treime rata deceselor în cazul pacienţilor conectaţi la aparate pentru ventilaţie artificială şi cu o cincime la pacienţii cărora li se administra oxigen, dar nu erau intubaţi.

Ansamblul de date care au permis cercetătorilor să ajungă la aceste concluzii nu au fost încă publicate. Guvernul britanic a anunţat că acest tratament va fi folosit imediat pentru a trata pacienţii vizaţi.

Acest medicament este deja comercializat pentru numeroase afecţiuni pentru efectele sale antiinflamatoare şi imunosupresoare puternice.

”Lucrul important de reţinut din studiul din Anglia este că ei au, fără tratament, o mortalitate de 40%” la pacienţii internaţi la terapie intensivă pentru COVID-19. „La noi în Franţa, în spitalele franceze, mortalitatea a fost de 13% (…) fără tratament”, în afară de îngrijirea standard, a afirmat Karine Lacombe care a adăugat că nu poate explica această diferenţă.

Lacombe conduce, de asemenea, un studiu clinic, în colaborare cu Inserm şi Etablissement Français du Sang (EFS), care analizează dacă transfuzia de plasmă de la pacienţi vindecaţi este eficientă pentru a permite pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi să se vindece mai repede.