In doi ani am putea avea un registru unic al profesionistilor din domeniul sanatatii

0
375

Un registru unic al profesionistilor din domeniul sanatatii, in care sa se regaseasca informatii despre tot cei care activeaza in sistemul sanitar, de la medici si pana la biologi si chimisti.  Este unul dintre proiectele pentru care Romania va primi granturi din partea Norvegiei, Islandei si Liechtensteinului, in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiulii Economic European (SEE) 2014-2021. Ministerul Sanatatii si Institutul National de Sanatate Publica sunt institutiile responsabile de implementarea proiectului. Registrul ar putea fi gata in doi ani.

 

Ce ar urma sa contina registrul unic

 

Potrivit proiectului, Registrul Unic al Profesionistilor din Sanatate va fi o baza de date online, centralizata si standardizata,  cu opt componente:

  1. Medic
  2. Medic dentist
  3. Farmacist
  4. Asistent medical, asistent medical generalist si moase
  5. Tehnician dentar
  6. Dietitician
  7. Fizioterapeut
  8. Biochimist, biolog, chimist

Principalele informatii colectare ar urma sa fie:

  • datele de identificare personal
  • informatii privitoare la formarea profesionala
  • informatii cu privire la locul de munca
  • informatii privind autorizarea exercitarii profesionale
  • modalitatea de prestare a activitatii, respectiv cu titlu permanent, termporar sau ocazional
  • restrictiile sau interdictiile cu privire la desfasurarea activitatilor profesionale
  • informatii privind dreptul de libera practica (daca este activ sau nu)

 

Ce schimbari se preconizeaza

 

Odata cu infiintarea acestui registru ar urma sa existe o corelare mai exacta exacta intre numarul de specialisti ce trebuie format si necesitatile unitatilor sanitare, spune Marilena Chivu, consilier superior in Ministerul Sanatatii. Totodata, s-ar crea posibilitatea de a lua masuri din timp pentru a suplini specialistii dintr-un anumit domeniu care parasesc sistemul, prin pensionare sau prin migratie. Iar informatiile stocate an registru vor putea fi utilizate si pentru emiterea unui card profesional european. 

 

Ce este Mecanismul Financiar al Spatiului European (SEE) 2014-2021

 

Pe 13 octombrie 2016 a fost semnat Memorandumul de intelegere intre Guvernele Romaniei, condus la acea vreme de Dacian Ciolos, si guvernele statelor SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) privind implementarea Mecansimului Financiar al Spatiului Economic European 2014-2021. Obiectivele acestui mecanism sunt sustinerea coeziunii econimice si sociale an Europa, prin crestere economica, dezvoltare durabila, reducerea disparitatilor economice si sociale din Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor de cooperare intre statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) si statele beneficiere. 

in cadrul mecanismului financiar, Ministerul Sanatatii, in calitate de operator, deruleaza programul „Provocari in sanatatea publica la nivel european”. Bugetul alocat este de peste 47 de milioane de euro (85% grant si 15% cofinantare). 

 

Articolul precedent1.500 de bucuresteni de peste 55 de ani vor putea beneficia gratuit de screening pentru cancerul colorectal
Articolul următorAntibioticele care sunt un pericol pentru inima