În ce condiții pot fi trimise medicamente românilor din afara țării

0
455

În condițiile speciale de restricționare a circulației persoanelor, impuse de pandemia de COVID-19, medicamentele destinate pacienților români, aflați temporar în alte țări, unii din ei bolnavi cronici, pot fi trimise acestora, deoarece nu fac obiectul OMS 428/12.03.2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), modificat prin OMS nr. 492/24.03.2020, nefiind trimise în scop comercial, ci într-o cantitate rezonabilă, adecvată tratamentului unei persoane pentru perioada imediat următoare, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Cu alte cuvinte, precizează sursa citată, OMS 428/2020 reglementează numai activitatea operatorilor economici autorizați de ANMDMR ca producători/importatori de medicamente, distribuitori angro de medicamente.

În cazul trimiterii medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripție medicală, către persoane fizice, cetățeni români aflați temporar în alte state, mulți fiind pacienți cronici, medicamentele trebuie să fie insoțite de documente justificative, respectiv copie a prescripției medicale care să conțină datele de identificare ale pacientului, medicamentele prescrise și cantitățile aferente, precum și dovada privind achiziția medicamentelor din farmaciile din România – copie a bonului fiscal.

În cazul trimiterii medicamentelor care se pot elibera fără prescripție medicală – OTC, dovada privind achiziția este reprezentată, de asemenea, de copia bonului fiscal.

Informațiile legate de modul de eliberare a medicamentelor (cu prescripție medicală/fără prescripție medicală – OTC), precum și condițiile de păstrare sunt menționate pe ambalajul secundar al medicamentelor.

În cazul coletelor care conțin medicamente care necesită condiții speciale de păstrare/transport (2- 8°C), firma de curierat trebuie să asigure respectarea acestor condiții, astfel încât medicamentele să ajungă la pacienți în condiții corespunzătoare de calitate.

Produsele din categoria suplimentelor alimentare, nu sunt autorizate ca medicamente și în consecință nu se regăsesc în Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, publicat pe website-ul ANMDMR, acestea nefiind în sfera de atribuții și competență a instituției noastre, precizează comunicatul citat.

Recomandarea ANMDMR este însă aceeași ca la medicamente, în sensul trimiterii unei cantități adecvate utilizării de către o persoană, pentru o perioadă limitată de timp, cu prezentarea bonului fiscal de achiziție.

Articolul precedentBani suplimentari pentru medicii care îngrijesc bolnavi de COVID-19
Articolul următorÎncă 13 decese cauzate de infectarea cu noul coronavirus, bilanțul urcă la 107