in Romania, fumatul reprezinta unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sanatate. Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, adica sunt la varsta fertila. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumatori.

„Organismul femeilor este mai efectat decat cel al barbatilor de expunerea la nicotina, iar capacitatea femeilor de a procrea este in topul functiilor afectate negativ. Scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat este responsabila de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumatoare. Fumatoarele care ajung la 20 de tigari pe zi, cu cel putin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotriva amenoree secundara si instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumeaza vor ramane insarcinate mai greu. Motivul este acela ca pe langa afectarea vasculara, care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere naturala a unui copil scad cu 10-40%”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator Program National Stop Fumat.

Un studiu realizat in Danemarca pe 11.000 de femei a demonstrat ca femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi aveau de 1,8 ori mai multe sanse sa astepte conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele. De asemenea s-a demonstrat ca fumatul scade si rata de succes a procedurilor de fertilizare. Astfel un studiu recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse de succes de doar 15%, in timp ce nefumatoarele au sanse de aproape 23%.

De asemenea rata avortul spontan este substantial mai mare la femeile care fumeaza. in medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, complicatii care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei. Unele studii demonstreaza chiar si o legatura intre fumat si sarcina extrauterina: femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina extrauterina de 1,5 – 2,5 mai mare.