Importanța moașelor în sistemul de sănătate românesc: Din 2023, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, în evaluarea ARACIS (VIDEO)

0
111

Data de 5 mai este un moment deosebit pentru a ne gândi cu recunoștință la cadrele medicale care ne dau prima mângâinere, înainte chiar de cea maternă: este Ziua Internațională a Moașelor. Cu vechi tradiții, obiceiuri de legendă și un bogat folclor românesc de-a lungul veacurilor, această nobilă profesie este în prezent aprofundată în cadrul Facultăţii de Moașe și Asistență Medicală a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

Într-un scrurt interviu în exclusivitate pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Victor Strâmbu,  managerul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” și totodată decan al facultății amintite a subliniat rolurile și statutul moașelor în scăderea mortalității perinatale, cu atât mai importante în contextul în care România se situează, din păcate, la un nivel deloc optimist.

Rolul moașelor, educativ și medical

“Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a le ura “La mulți ani!, moașelor din România. Reamintesc totdată că mâine începe o conferință națională cu participare internațională a moașelor.

Sunt bucuros că în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” există și un studiu de licență de moașă pe care îl perpetuăm și vrem să-l de dezvoltăm.

Ca statut, sigur putem vorbi istoric – așa cum ați spus de prima mângâiere pe capul nou-născutului -, moașa reprezintă medical și istoric, unul din stâlpii medicinei, cel puțin în zona rurală.

La ora actuală, lucrând în sălile de naștere ale spitalelor publice, private sau cu funcție de consiliere în cabinetele proprii, moașa având ca principal rol urmărirea unei sarcini normale pe întreg parcursul ei, nașterea pe cale naturală și îngrijirea perinatală atât a mamei, cât și a fătului cu sfaturile necesare.

Deci are două roluri: educativ și medical, este foarte important acest lucru în scăderea morbidității și mortalității perinatale la care, din păcate, România se situează undeva destul de sus, am putea spune între ghilimele.

Un rol foarte important, mai ales în promovarea acestei nașteri naturale care este cunoscut că declanșează niște mecanisme intime la nivelul mamei și are alte valențe decât intervenția cezariană, care trebuie să rămână o excepție în cazuri bine conturate, delimitate, iar nașterea naturală să devină un habitus, așa cum a fost de mii de ani” – a transmis decanul Facultăţii de Moașe și Asistență Medicală.

2023: Facultatea de Moașe, în evaluarea ARACIS

Studiul de licență, la ora actuală, în cadrul UMF “Carol Davila”, în cadrul Facultății de Moașe și Asistenți Medicali, are 15 locuri:

„În acest moment, suntem în evaluarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior(ARACIS), anul acesta, pentru toate cele patru studii de licență pe care le avem: Moaşe, Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi Tehnică dentară.

Promovăm și susținem acest studiu de licență fiindcă este o meserie aparte: în primii doi ani, au anumite programe care coincid cu cele ale asistentelor medicale, dar în următorii doi ani se studiază materii de strictă specialitate pentru moașe.

Vrem să creștem numărul de locuri la facultatea noastră și în acest fel să atragem și un semnal pentru restul universităților și facultăților de medicină din România și să promovăm această nobilă meserie” – a precizat, pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Victor Strâmbu.

Articolul precedentInterviu exclusiv cu dr. Tudor Constantinescu, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”: Totul despre situația paciențior cu hipertesiune pulmonară din România (VIDEO)
Articolul următorDouă noi spitale la Botoșani, cel de Pediatrie va avea cinci etaje