Implementarea cardului national de sanatate, refuzata de o parte dintre romani

0
126

Implementarea cardului national de sanatate este refuzata de o parte dintre romanii. Motivele care stau la baza acestui refuz sunt atat de natura religioasa cat si de securitate a datelor. Acestea au fost expuse in cadrul unei dezbateri publice, din data de 16 ianuarie 2015, ce a avut ca tema cardul national de asigurari sociale de sanatate.

„Sunt peste un milion de oameni care refuza cardurile de sanatate din motive foarte diferite. Unii din motive de constiinta, pur si simplu, unii din motive de constiinta religioasa, altii pentru ca au dreptul sa refuze procesarea datelor persoanele dupa voia altor institutii. Pot fi socotite bune sau rele. Acesti oameni, peste un milion care nu vor sa accepte cardul de sanatate sunt condamnati de lipsa unei alternative la executie”, a declarat preotul Mihai Andrei Aldea, de la Manastirea Paltin Petru Voda, judetul Neamt.

Mai mult decat, participantii la dezbaterea organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au invocat faptul ca prin acest card li se incalca „dreptul la viata privata si libertatea de constiinta” si au propus un card fara cip.

„Multi oameni nu vor sa li se afle datele, asa numitele date biometrice. De exemplu, daca cineva sufera de schizofrenie sau alta boala psihica. Prima data au pus pe card aceste date, apoi la presiunea opiniei publice le-au scos. Urmatorul pas va fi sa spuna ca sunt necesare si ca le vor introduce din nou”, a precizat Adrian Naciu, reprezentant Asociatia Civica Dreptate.

Pe de alta parte, medicii de familie si pacientii cu afectiuni cronice sustin implementarea cardului national de sanatate, incepand cu 1 februarie 2015.

„Bineinteles ca suntem de acord cu cardul. Noi intotdeauna am spus, de la bun inceput ca suntem de acord cu informatizarea si intelegem motivele pentru care a fost introdus. Nu avem nicio problema in aceasta directie. Legea prevede o alternativa la aceasta problema. Pacientii se prezinta la medic si in lipsa cardului pentru ca stim foarte bine ca foarte multi nu l-au primit, mai multi decat se declara la ora actuala. Noi ii primim si cu, si fara card, oamenii au nevoie de asistenta medicala”, a subliniat dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

„Cardul de sanatate ar trebui sa reprezinte doar calitatea de asigurat si pentru a face ordine in sistem. Acei bani putini care sunt in sistem sa nu se sifoneze prin diferite gauri negre asa cum s-a facut pana acum. Calitatea de asigurat sa fie stipulata acolo, iar serviciile sa fie foarte bine contorizate. Toate lucrurile sa fie foarte bine contorizate”, a conchis Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Pe de alta parte reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustin ca prin implementarea cardului de sanatate se fac eforturi de eficientizare a banului public. Mai mult decat atat, conducerea institutiei a luat in calcul si alte solutii alternative la card si anume – utilizarea in continuare a adeverintei de asigurat.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a inaugurat Centrul de donare transfuzionala
Articolul următorOrganizatia Mondiala a Sanatatii: Date noi privind bolile cronice netransmisibile