Gheorghiţă: Jumătate dintre români, vaccinaţi până la finele anului, în ritmul actual

0
151
romani vaccinati

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că dacă se menţine ritmul actual de vaccinare, până la sfârșitul anului vor fi imunizaţi 8,5 milioane de români, dar a subliniat că această rată este „total insuficientă”.

„În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate. Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane – deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani”, a declarat președintele CNCAV într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, potrivit ritmului de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile.

„O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI şi decese”, a spus Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, în prezent, în platforma de programare s-au înscris peste 698.000 de persoane în vederea vaccinării cu una dintre cele trei doze.

Citește și

Gheorghiță: Peste un milion de persoane vaccinate anti-COVID cu prima doză, în ultimele cinci săptămâni

Articolul precedentGCS: 7.589 de cazuri noi de persoane infectate și 487 de decese, de la ultima raportare
Articolul următorConsilier al ministrului Educației: Teste pentru măsurarea gradului de anxietate la copii