CNSU: 396 de ventilatoare fixe şi mobile şi 20 de concentratoare de la Unifarm vor fi distribuite în spitale

0
241

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență (CNSU) a decis, vineri, abilitarea Ministerului Sănătății de a transfera urgent, pentru a putea fi folosite în spitale, 396 de ventilatoare fixe și mobile și 20 de concentratoare de oxigen.

Hotărârea vine la o zi după ce Unifarm a atras atenția că, în plin val 4 al pandemiei, în care spitalele sunt sufocate de pacienți cu COVID, 390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei achiziționate în criza COVID sunt blocate în depozitele companiei de stat.

Hotărârea CNSU:

Art.1 – (1) Se abilitează Ministerul Sănătății, în calitatea de autoritate publică prin care statul își exercită drepturile și obligațiile decurgând din calitatea de acționar unic al C.N. Unifarm S.A, să dispună măsurile necesare pentru transmiterea în folosință gratuită, de urgență, a unui număr de 396 ventilatoare fixe și mobile și 20 de concentratoare către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
(2) Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia temporar în folosință gratuită, la stocurile de urgență medicală, echipamentele medicale prevăzute la alin. (1) și asigură distribuirea acestora către unitățile sanitare în funcție de nevoile identificate.
(3) Echipamentele medicale prevăzute la alin. (1) vor fi transferate ulterior, în
condițiile legii, în proprietatea Departamentului pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la stocurile de urgență medicală.
Art.2 – Remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale echipamentelor medicale prevăzute la art. , va fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare.
Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență pentru punere în aplicare și spre informare tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Unifarm a solicitat joi deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului său de echipamente şi materiale sanitare achiziţionate pentru combaterea COVID-19 în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale. Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesară modificarea OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, întrucât materialele au fost achiziţionate cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat ”nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc”.

Articolul precedentMS: Continuă transferul pacienților români infectați cu Sars-Cov-2, aflați în stare critică, în Ungaria
Articolul următorArafat: OMS a comunicat că urmează să aducă în România 200 concentratoare de oxigen