Herdea (CNAS): Noul Contract-cadru va include pachete de servicii pentru persoanele neasigurate

0
786

Contractul-cadru, care va intra în vigoare după 1 iulie, prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate prentru depistarea unor afecţiuni grave, precum cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide, a anunţat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea.

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”, a transmis dr. Valeria Herdea.

„Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat dr. Valeria Herdea.

Medicul a precizat că mulţi adolescenţi se confruntă cu adicţia, una dintre patologiile noi.

„Educaţia pentru sănătate rămâne un deziderat esenţial pentru fiecare dintre noi (…) Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi să se adreseze medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a explicat dr. Valeria Herdea.

Preşedintele CNAS a pledat pentru schimbarea stilului de viaţă şi adoptarea unor obiceiuri sănătoase prin „alimentaţie corectă şi mişcare” pentru a preveni îmbolnăvirile.

„Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localităţi cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populaţiei medicale impune măsuri de retenţie a personalului medical, de îmbunătăţire a condiţiilor pe care noi le oferim acestui personal”, a mai spus dr. Valeria Herdea.

Președintele CNAS a precizat că peste două milioane de persoane beneficiază de programele naţionale curative, CNAS având 17 de programe naţionale.

„Există 5,5 milioane de pensionari şi copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă şi, în primul rând pe prevenţie pentru fiecare segment de vârstă”, a afirmat dr. Valeria Herdea.

Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care 250.000 de persoane neasigurate reînscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.

Președintele CNAS a mai subliniat că 28 de noi molecule au fost introduse, începând din 2024, pentru tratarea pacienţilor. De asemenea, există pe rolul instanțelor de judecată 793 de procese intentate de pacienţi CNAS pentru accesul la tratamente noi.

Vor fi menţinute valorile aferente punctelor în asistenţa medicală primară şi de specialitate

De asemenea, în noul Contract-cadru se va menţine aceeaşi valoare a punctului serviciilor medicale.

„Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins”, a mai spus președintele CNAS.

Preşedintele CNAS şi-a exprimat speranţa ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Potrivit CNAS , pentru asistenţa medicală primară valoarea punctului per capita este 12 lei, iar per serviciu medical 8 lei. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru punctul pe serviciu medical se vor oferi 4,5 lei.

Totodată, CNAS susţine că se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică.

Articolul precedentNoua structură de conducere a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Articolul următorDe la 1 iulie, vor fi menţinute valorile punctelor în asistenţa medicală primară şi de specialitate. Herdea (CNAS): Credem că este un deziderat atins