Hepatita B, subiect dezbatut la Congresul National de Hepatologie

0
228

Europa se va confrunta cu o crestere semnificativa a cazurilor de hepatita B in viitorul apropiat, estimeaza epidemiologii, in fiecare an un milion de persoane fiind infectate cu virusul care provoaca aceasta boala.

in ceea ce priveste situatia din Romania, nu sunt studii epidemiologice, dar exista date ca urmare a testelor facute romanilor plecati in Spania si Italia, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF).

Specialistul a mentionat ca prevalenta hepatitei C este de aproximativ 6% iar a hepatitei B – de 6-7%, fata de 8-12%, cat era in urma cu cativa ani, scaderea in cazul hepatitei B datorandu-se programului de vaccinare. Prof. dr. Voiculescu a reliefat insa ca trebuie sa mai treaca 20 de ani pana cand va scadea si numarul persoanelor afectate de cancer hepatic.

Presedintele ARSF a explicat ca dintre cei afectati de virusul hepatitic C, 80% cronicizeaza iar dintre cei cu virus hepatitic B – 6%.

Pe de alta parte, foarte putine persoane sunt diagnosticate cu aceste boli si mult mai putine beneficiaza de un tratament. Prof. dr. Mihai Voiculescu a spus ca nu pot fi tratati toti pacientii, acest lucru nefiind posibil nicaieri in lume din cauza costurilor foarte mari. Astfel, tratamentul pentru un pacient cu virus B costa 450 euro pe luna iar pentru un pacient cu virus hepatitic C – 120 de dolari pe luna, a spus specialistul. El a adaugat ca, in prezent, sunt ghiduri de tratament adaptate celor europene, la a caror elaborare au contribuit Societatea de Gastroenterologie si ARSF.

Hepatita cronica B a fost unul dintre subiectele dezbatute la cel de-al 18-lea Congres National de Hepatologie de la Bucuresti, care a avut loc in perioada 19-20 septembrie.

La congres, compania Bristol-Myers Squibb si Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) au invitat personalitati recunoscute in domeniul hepatologiei: prof. dr. Mihai Voiculescu (Institutul Clinic Fundeni Bucuresti), prof. Alfredo Alberti (Italia), prof. Cihan Yurdaydin (Turcia) si prof. Harry Janssen (Olanda). Acestia vor aborda teme vizand incidenta hepatitei cronice B in Europa, impactul afectiunii asupra calitatii vietii pacientilor si imbunatatirea optiunilor terapeutice.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBolile respiratorii cronice, cauza majora de mortalitate
Articolul următorVaccin antigripal administrat direct in plamani!