Premierul Mihai Razvan Ungureanu a convocat in data de 23 februarie 2012 o sedinta la Guvernul Romaniei in careia sa adopte o hotarare pentru cumpararea in regim de urgenta a medicamentelor necesare bolnavilor de cancer.

Prin urmare, Guvernul a luat hotararea sa suplimenteze bugetul Ministerului Sanatatii cu suma de 750.000 de lei din fondul de rezerva bugetara. Din acesti bani vor fi achizitionate citostaticele si morfina de care peste 10.000 mii de pacienti cu cancer in diferite stadii, care nu mai raspund la tratamentele curente, au mare nevoie.

in data de 21 februarie 2012, bolnavii de cancer din intreaga tara au ramas fara morfina si citostatice dupa ce principalul producator de opioide oncologice a luat decizia reducerii activitatii de reprezentare directa in Romania, precum si a cauta o noua alternativa de business pe plan local.

„Decizia s-a bazat pe inasprirea considerabila a conditiilor de desfasurarea a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea considerata insuportabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea considerata insuportabila a nivelului de taxare. Mai concret, perioada foarte lunga de timp in care listele de compensate si gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preturile impuse la nivel minim european, referentierea preturilor produselor originale la cele generice , introducerea pe listele de gratuite si compensate a unor produse care, desi nu se afla la dispozitia reala a pacientilor, au ca efect introducerea coplatii suportate in fapt tot de catre companie, prelungirea termenelor de incasare a banilor de catre producatori la peste 340-360 de zile si in final taxa clawback au facut ca aceasta decizie sa fie luata”, au declarat reprezentantii companieie farmaceutice intr-un comunicat de presa.