Guvernul a aprobat prevederi referitoare la la colectarea şi raportarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în RUBT

0
310
medic la laptop

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Sănătății, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile. Furnizorii de servicii medicale care nu raportează cazurile depistate de boli transmisibile riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor.

În acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.

”În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS – Cov-2”, informează sursa citată.

În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 lei.

”Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, arată sursa citată.

Articolul precedentGuvernul a aprobat metodologia de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări
Articolul următorCazuri de variola maimuței, o boală rară în Europa, identificate în Spania și Portugalia