Gripa aviara sau virusul H5N1 poate patrunde in creier si provoca inflamatii ale nervilor, si poate duce chiar la dezvoltarea bolii Parkinson, potrivit unui studiu al specialistilor de la o clinica pentru copii din Statele Unite ale Americii.

Gripa aviara este una dintre cele mai periculoase gripe, iar in cazul contaminarii poate avea un deznodamand letal. Oamenii de stiinta au studiat evolutia gripei aviare pe rozatoare, astfel ca in cadrul experimentului soarecii infestati au murit destul de repede, iar cei care au supravietuit si-au revenit dupa 21 de zile.

insa studiile au demonstrat ca recuperarea acestora a fost de suprafata, boala continuand sa existe in creierul soarecilor. Dupa zece zile de la contaminare, analizale au aratat ca nivelul de dopamina, unul dintre neurotransmitatorii responsabili de transmiterea informatiei intre neuronii creierului scazuse dramatic. Concluzia cercetatorilor este aceea ca celulele nervoase responsabile de secretia dopaminei si-au consumat toata energia in lupta impotriva virusului si nu au mai fost capabile sa contribuie la sinteza neurotransmitatorului.

Totodata rezultatele studiului au aratat ca dupa 60 de zile de la primele analize, nivelul de dopamina a inceput sa creasca, revenind la normal in aproximativ 90 de zile, insa urme ale infectiei au ramas.