Ghidul beneficiarului privind investițiile în ambulatorii de specialitate, cu fonduri din PNRR, publicat în Monitorul Oficial

0
127

Monitorul Oficial a publicat, luni, Ordinul ministrului Sănătății privind aprobarea Ghidului beneficiarului pentru investiția specifică: I1.3. Unități de asistență medicală ambulatorie din cadrul pilonului V: Sănătate și reziliență instituțională — componenta 12: Sănătate — investiția I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești.

”Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este conceput așa încât să asigure un echilibru optim între prioritățile Uniunii Europene și necesitățile de dezvoltare ale României, în contextul recuperării după criza COVID-19 care a afectat semnificativ țara, așa cum a afectat întreaga Uniune Europeană și întreaga lume. Obiectivul general al PNRR al României este corelat în mod direct cu Obiectivul general al MRR, așa cum este inclus în Regulamentul 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului, din 12 februarie 2021, art.4. Astfel, obiectivul general al PNRR al României este dezvoltarea României prin realizarea unor programe și proiecte esențiale, care să sprijine reziliența, nivelul de pregătire pentru situații de criză, capacitatea de adaptare și potențialul de creștere, prin reforme majore și investiții cheie cu fonduri din Mecanismul de Redresare și Reziliență”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menține crescut în România. Există, de asemenea, diferențe privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie,
vârstă sau nivelul de venituri.

”Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală. (State of Health 2019 – OECD). În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistență medicală, iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale țării și, respectiv, între mediul rural și cel urban. În perioada ianuarie-decembrie 2018, serviciile medicale în ambulatoriu reprezintă 16,87% din totalul cheltuielilor cu serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale. Este necesară integrarea serviciilor medicale pentru asigurarea accesului egal și echitabil și pentru asigurarea continuitatea de îngrijiri. Asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate, spitalele, sectorul sănătății publice și cel al asistenței sociale funcționează fragmentat și neintegrat, îngreunând accesul populației la servicii medicale integrate. Capacitatea de îngrijire în asistența medicală primară, în ambulatoriile de specialitate este distribuită neuniform și insuficient utilizată, astfel că majoritatea serviciilor medicale continuă să fie furnizate în spitale” se arată în Ordinul citat.

Investiția are un buget total de 80.200.000 euro fără TVA și ”se va realiza prin derularea unui apel deschis prin care se vor finanța 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie din care cel puțin 20 de unități de îngrijire ambulatorie vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate”.

Potrivit sursei citate, valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 2,6 milioane euro fără TVA și poate include:

  • construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / transformarea și dotarea infrastructurii ambulatorii existente;
  • îmbunătățirea accesibilității spațiului pentru serviciile medicale;
  • asigurarea/modernizarea utilităților generale și specifice (inclusiv conectarea la utilități pe amplasamentul obiectivului de investiții);
  • achiziționarea de echipamente pentru infrastructura ambulatorie.

Data pentru deschiderea platformei pentru depunerea dosarelor de finanțare este 25 septembrie 2022, ora 10:00. Se pot depune proiecte până cel târziu 30 noiembrie 2022, ora 16:00.

Dosarele de finanțare se vor încărca pe www.proiecte.pnrr.gov.ro.

Ghidul beneficiarului poate fi consultat AICI 

Articolul precedentÎncepe procesul de elaborare a Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare
Articolul următorCursDeGuvernare.ro: Conferința “Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuției pacienților”