Gheorghiţă: Fără a creşte rata vaccinării, va fi foarte greu să evităm o înmulțire a numărului de cazuri

0
52

Vaccinul anti-COVID oferă protecţie şi în faţa variantei Delta, iar fără a creşte rata vaccinării va fi foarte greu să se evite mai târziu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Vaccinarea scade transmiterea prin faptul că reduce riscul de infecţie asimptomatică cu 50% până la 70%, chiar în cazul în care o persoană vaccinată este totuşi testată pozitiv avem date cât se poate de clare care arată că după cel puţin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30% până la 50% . Deci, fiind testat pozitiv şi vaccinat după prima doză avem acest risc cu circa 50% mai redus să transmitem infecţia celor cu care intrăm în contact. (…) Este cât se poate de clar că fără a creşte rata vaccinării, fără a creşte numărul de persoane vaccinate va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri. (….) Vaccinându-ne suntem în siguranţă în faţa acestei variante Delta. (…) O persoană testată pozitiv, un bolnav care este infectat cu această tulpină Delta poate să genereze încă 6-7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută a bolii în rândul populaţiei şi mai ales în rândul populaţiei nevaccinate”, a afirmat medicul militar, la un post de televiziune.

Potrivit acestuia, în prezent nu se pune problema administrării unei a treia doze de vaccin.

Ad in title

„La acest moment nu se pune problema de o a treia doză din lipsa datelor şi pentru faptul că până la acest moment vaccinurile şi-au menţinut beneficiile, îşi menţin protecţia oferită. Chiar dacă pentru varianta Delta protecţia este uşor mai scăzută pentru infecţia asimptomatică şi forme uşoare, ea se menţine pentru forme moderat-severe, critice, grave, care ajung la spital”, a arătat reprezentantul CNCAV, potrivit Agerpres.

Valeriu Gheorghiță a afirmat că în prezent în România varianta dominantă a virusului este cea britanică, însă datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă.

„La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha – tulpină britanică. Este categoric în toată Europa, în 84% din secvenţierile efectuate rezultatul este tulpina Alpha britanică. Datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta devenit dominantă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Articolul precedentMS: Ioana Mihăilă, întrevedere cu ambasadoarea Republicii Franceze în România
Articolul următorModerna a început testarea pe oameni a unui vaccin antigripal care utilizează tehnologia ARN mesager