Gheorghiță: Peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecții cu varianta Delta

0
162

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat miercuri că peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecții cu varianta Delta a noului coronavirus.

Gheorghiță a mai spus că numărul de noi infectări este în creștere și că ”nu avem motiv să credem că lucrurile se vor liniști”, însă în acest moment nu este cazul să se discute despre vaccinarea obligatorie.

”Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta. Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță miercuri, la un post de televiziune.

Medicul a mai precizat că vaccinul rămâne cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului.

”Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire. (…) Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vaccinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta”, a avertizat medicul la Digi24.

Gheorghiță a mai afirmat că, în momentul de față, nu se ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii.

”Nu s-a discutat acest lucru. (…) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (…) nu este cazul de a se discuta a acest moment de vaccinarea obligatorie”, a declarat dr. Gheorghiță.

Articolul precedentMesajul Rectorului UMF ”Carol Davila” București la încheierea anului universitar 2020-2021
Articolul următorOMS solicită amânarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID cel puțin până la sfârșitul lui septembrie