Gheorghiță: Doza a treia restabilește eficiența vaccinurilor la peste 97% protecție față de formele severe

0
51

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că doza a treia restabilește eficiența vaccinurilor la peste 97% protecție față de formele severe de boală. Totodată, Gheorghiță a declarat că rata de acoperire vaccinală nu este suficientă pentru a limita consecințele negative ale valului patru și în mod deosebit ale infecției cu varianta Delta.

„Pe 27 decembrie 2020, România începea vaccinarea împreună cu celelalte țări europene. Astăzi suntem pe 28 septembrie, sunt peste zece milioane de doze administrate la acest moment pe teritoriul țării, peste 5,4 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză de vaccin. Mai avem mult de recuperat, evident că această rată de acoperire vaccinală nu este suficientă pentru a limita consecințele negative ale valului patru și în mod deosebit ale infecției cu varianta Delta. Tocmai de accea, persoanele care sunt în categoria celor vulnerabile, cum sunt cei peste 65 de ani și cei care se află în evidență cu afecțiuni cronice, care au mai mult de șase luni de la completarea schemei inițiale de vaccinare beneficiază în momentul de față fără doar și poate de la această doză de rapel, de la această doză de booster, care restabilește eficiența vaccinurilor, așa cum ele au fost autorizate inițial, la peste 95% protecție față de infecție, inclusiv față de varianta Delta, și la peste 97% protecție față de formele severe și față de riscul de spitalizare”, a declarat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi eligibilă pentru vaccinarea anti-COVID cu doza a treia.

„Doza a treia, doza de rapel, în momentul de față poate să fie administrată tuturor persoanelor care îndeplinesc două condiții. În primul rând, să avem cel puțin 180 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin și, evident, să fi completat schema inițială de vaccinare, dar în mod deosebit este recomandată, așa cum menționat, celor cu risc crescut de infectare, cum e personalul medical, personalul din învățământ, cei care sunt la interfața cu publicul și care interacționează în fiecare zi cu un număr mare de persoane, precum și cei care au risc crescut de forme severe, indiferent dacă au fost vaccinați cu schemă completă, și aici mă refer la vârstnici și cei care sunt în evidență cu afecțiuni cronice”, a explicat președintele CNCAV.

facebook volgers kopen

Articolul precedentMinistrul interimar al Sănătăţii a primit a treia doză de vaccin anti-COVID
Articolul următorUn vaccin antigripal bazat pe tehnologia ARN mesager, dezvoltat de Pfizer, testat pe oameni