Gheorghiță, despre reimprimarea pe certificatul de vaccinare anti-COVID a datei expirării lotului de ser

0
382

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că s-a luat decizia de a se imprima, din nou, pe adeverinţa de imunizare data expirării lotului de ser, pentru a se înţelege că acestea nu sunt expirate.

„Vom reimprima din nou pe certificatul de vaccinare, pe adeverinţă data expirării. În momentul în care s-a introdus şi doza trei pe adeverinţa de vaccinare, având în vedere că în prima etapă au fost foarte multe confuzii, populaţia a înţeles că data expirării înseamnă data expirării protecţiei vaccinului sau data expirării adeverinţei, am considerat că poate nu mai este util să imprimăm această dată a expirării lotului de vaccin. Am revenit asupra acestei decizii şi ea va fi în zilele următoare reimprimată pe adeverinţă, aşa încât pentru fiecare lot în parte să existe această dată de expirare pentru ca oamenii să ştie cât se poate de clar că nu este vorba de vaccinarea cu vaccinuri care sunt expirate”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Președintele CNCAV a amintit, totodată, că, pe 10 septembrie, Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat extinderea perioadei de stabilitate pentru vaccinul BioNTech/Pfizer dacă este stocat la temperaturi cuprinse între -90 de grade şi până la -60 de grade, pentru că studiile au arătat acesta îşi menţine toate calităţile şi generează aceleaşi date de imunogenitate timp de nouă luni. Decizia se aplică şi loturilor recepţionate şi care au fost stocate la acest regim de temperatură ultrascăzută.

„În 27 septembrie, în România, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, a autorizat, având la bază decizia Agenţiei Europene a Medicamentului, extinderea perioadei de valabilitate cu încă trei luni pentru toate loturile de vaccin care sunt deja recepţionate în România şi care se află la regimul de stocare de -80 de grade. În niciun caz nu se aplică pentru vaccinurile care au fost scoase din acest lanţ de frig sau pentru care s-a întrerupt, într-un fel sau altul, lanţul de frig”, a indicat Gheorrghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, la 24 septembrie, erau stocate şase loturi de vaccin BioNTech/Pfizer, care aveau în totalitate 371.000 de doze, ce expirau la data de 30 septembrie, conform valabilităţii iniţiale, două loturi de vaccin cu aproximativ 999.000 de doze care expirau la 31 octombrie şi un lot de circa 436.000 de doze care expiră la 31 decembrie.

Din primele şase loturi, aproximativ 137.000 de doze nu mai erau pe lanţ de frig şi au fost retrase, având în vedere că expirau la 30 septembrie, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

„În momentul de faţă, în România, toate dozele recepţionate de la compania BioNTech/Pfizer care au fost stocate în permanenţă la -80 de grade au cel mai devreme termenul de expirare sfârşitul lunii decembrie”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Articolul precedentCseke Attila, despre proiectul privind vaccinarea obligatorie sau testarea personalului medical
Articolul următorNelu Tătaru: De această dată e ca în război, viață contra moarte